Novosti

Healthy Meal Standard: prvi i jedini certifikat za zdrave menije na svijetu

Healthy Meal Standard je certifikat za zdrave jelovnike ponuđene u hotelima, liječilištima i specijalnim bolnicama.

Healthy Meal Standard (HMS) prvi je certifikat za zdrave jelovnike, uglavnom za turističke objekte, prvenstveno hotele i restorane, a potencijalno se može upotrijebiti i za škole, vrtiće ili druge ustanove. Uključuje obrazovanje osoblja, a obuhvaća različite certifikate za prehranu i goste s posebnim prehrambenim potrebama (dijabetes, djecu, smanjenje težine i bolesti srca)“, rekla je u HGK osnivačica i vlasnica projekta mag. nutr. Diana Gluhak, mlada poduzetnica koja je i osmislila sam certifikat, prvi takav u svijetu, kako bi pomogla socijalno ugroženim skupinama.

Gluhak je objasnila da je riječ o inovativnom načinu prehrane koji se oslanja na ponudu u hotelima, lječilištima i specijalnim bolnicama, odnosno na ponudu namijenjenu gostima s problemima pretilosti, šećerne bolesti te hipertenzije, kojih je, smatra se, u Europi više od 400 milijuna.

Certifikacija i standardizacija Healthy Meal Standard osigurat će hotelima promociju i atraktivne usluge u sklopu zdravstvenog turizma na višoj razini. HMS certifikat za cilj ima ponuditi ne samo novu i prijeko potrebnu uslugu za veliki broj ljudi, već i dodatnim paketima privući turiste u sezoni, ali i izvan nje. HMS pokriva i područje bezglutenskog jelovnika, jelovnika bez laktoze, jelovnik za djecu te sportaše. Certificiranjem jednog od navedenih HMS certifikata, turističkom objektu se dodjeljuje jedna zvjezdica na razdoblje do pet godina. Nakon certificiranja, u sljedeće četiri godine provodi se recertifikacija, a svaku petu godinu certifikat se u potpunosti obnavlja. Turistički objekt može imati najviše pet zvjezdica.

Potporu projektu pružila je i Hrvatska gospodarska komora pa je poslovna tajnica Zajednice zdravstvenog turizma HGK Ljerka Milas ovom prilikom poručila kako je riječ o projektu koji suvremenom turistu pruža uslugu dobivanja specifičnog jelovnika s kvalitetnom hranom koja mu odgovara.

„Projekt je već predstavljen hotelima koji prate taj segment zdravstva, poliklinikama i lječilištima, a HGK pruža i potporu u komunikaciji s tržištem“, rekla je Milas. Da je riječ o kreativnom i inovativnom projektu koji će pridonijeti obogaćivanju hrvatske turističke ponude, smatra i savjetnik ministra turizma Ivo Bašić, koji je istaknuo kako je zdravstveni turizam među deset proizvoda koji su u fokusu Strategije zdravstvenog turizma do 2020. godine te projekta Hrvatska 365.

„Ministarstvo turizma također podupire ovaj projekt. On će pridonijeti uravnoteženoj prehrani gosta, a gost bira destinacije koje mu pružaju ovakve sadržaje“, kazao je Bašić.

Prodekan Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta u Zagrebu Damir Ježek objasnio je kako zapravo ne postoji standardan nutricionistički prehrambeni jelovnik, a osobe sa zdravstvenim poremećajem nemaju mogućnosti zatražiti nutricionističku uslugu koja im može jamčiti određeni način prehrane.

„Primjenom sustava HMS u hotelskim i lječilišnim objektima omogućit će se kvalitetan način prehrane, a veliku će važnost imati i u slučaju prehrane osoba starije dobi“, zaključio je Ježek.

Uz Ministarstvo turizma i HGK, potporu projektu pružili su i Prehrambeno–biotehnološki fakultet u Zagrebu te udruge HSDU, Gastronaut i drugi.

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo