Novosti

Hidradenitis suppurativa – važnost ranog prepoznavanja bolesti i pravodobne dijagnoze

Kampanja „Jači od HS-a“ čiji je cilj podizanje svijesti o bolesti Hidradenitis suppurativa provedena je u centru Osijeka u sklopu obilježavanja Svjetskog dana zdravlja 17. travnja

Klinički bolnički centar Osijek respektabilan je klinički centar u kojem se liječe bolesnici oboljeli od te teške kronične kožne bolesti. Štand kampanje „Jači od HS-a“ posjetili su predstavnici Interne klinike KBC-a Osijek, voditeljica tima dermatovenerologa KBC-a Osijek mr. sc. Melita Vukšić Polić, specijalistice dermatovenerologije dr. Zlatica Jukić i dr. Nela Šustić te medicinska sestra Božica Kurtović, koje su okupljenim građanima ukazale na važnost ranog prepoznavanja bolesti i pravodobne dijagnoze HS-a. Akciju su poduprli i bolesnici s HS-om čije su poruke o bolesti ispisane na zelenim balonima simbolično puštene u nebo.

Gradonačelnik Osijeka Ivan Vrkić te pročelnik Upravnog odjela za socijalnu skrb i zdravstvo grada Osijeka Romano Kristić poduprli su kampanju „Jači od HS-a“ u okviru manifestacije kojom Grad Osijek već tradicionalno, svake godine pod pokroviteljstvom Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), obilježava Svjetski dan zdravlja (World Health Day).

Nositelj je kampanje „Jači od HS-a“ Koalicija udruga u zdravstvu, a kampanja se provodi pod pokroviteljstvom Hrvatskog dermatovenerološkog društva (HDVD), Hrvatskog liječničkog zbora (HLZ), Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) i Hrvatske udruge koncesionara primarne zdravstvene zaštite.

Hidradenitis suppurativa (HS) kronična je imunosno posredovana upalna i izrazito bolna kožna bolest. Karakterizirana je dubokim bolnim upalnim oštećenjima kože i gnojnim čvorovima (apscesima) na predjelima bogatim apokrinim (mirisnim) žlijezdama. Riječ je o nezaraznoj sistemskoj upalnoj bolesti u čijem nastanku važnu ulogu imaju imunosni sustav i genetski čimbenici. Velik je problem što se ta bolest ne prepoznaje na vrijeme; do postavljanja dijagnoze prosječno prođe i do sedam godina, a osobe koje boluju od HS-a nerado o tome govore.

Kampanja „Jači od HS-a“ dosad je znatno pridonijela pravodobnoj dijagnostici te bolesti, a mnogi su pacijenti, informirajući se u okviru kampanje, prepoznali simptome i odlučili se javiti u neke od centara za liječenje HS-a u Republici Hrvatskoj.

Nakon manifestacije u Osijeku kampanja se nastavlja i u Splitu, Rijeci i Zagrebu s krajnjim ciljem podizanja svijesti javnosti o toj teškoj kroničnoj bolesti koja  utječe na kvalitetu života.

Prije početka kampanje „Jači od HS-a“ kreirana je i internetska stranica www.hsonline.com.hr namijenjena bolesnicima, koja sadržava sve bitne informacije o uzrocima, simptomima i važnosti pravodobne dijagnoze bolesti Hidradenitisa suppurativa.

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo