Hiperimuni gamaglobulini u prevenciji i liječenju zaraznih bolesti - Ordinacija.hr

Novosti

Hiperimuni gamaglobulini u prevenciji i liječenju zaraznih bolesti

Simpozij se održava 3. prosinca u prostorijama Zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”, Mirogojska 16 u Zagrebu.

Imunološki zavod Zagreb i Zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” – Referentni centar za bjesnoću MZSS RH u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, Hrvatskim veterinarskim institutom, Ministarstvom poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja RH – Uprava za veterinarstvo pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi RH i Hrvatskog epidemiološkog društva Hrvatskog liječničkog zbora organizira simpozij na temu: Hiperimuni gamaglobulini u prevenciji i liječenju zaraznih bolesti.

Simpozij je namijenjen zdravstvenim radnicima: liječnicima, doktorima dentalne i veterinarske medicine, farmaceutima i studentima navedenih znaosti, s posebnom preporukom za specijalizante epidemiologije, infektologije, interne i obiteljske medicine, mikrobiologije, transfuziologije, neurologije, transplantacijske medicine i kliničke farmakologije te sve kojima će biti od koristi za unapređenje rada u prevenciji, dijagnostici i liječenju pacijenata unaprjeđenje kvalitete zdravlja i života.

Svrha simpozija je okupiti zdravstvene stručnjake raznih specijalističkih područja, dati im pregled dosadašnjih spoznaja o ulozi hiperimunih gamaglobulina u prevenciji i liječenju zaraznih bolesti, s osobitim naglaskom na prevenciju kod nas, u zemljama regije, EU-e i ostatka svijeta.

Posebnoj aktualnosti ove tematike doprinosi porast bjesnoće među šumskim i domaćim životinjama u cijelom svijetu, podaci o obolijevanju od tetanusa domaćeg starijeg, stanovništva koje se ne docjepljuje te porast transplantacija jetre uzrokovanih virusnim B hepatitisom, među kojima je sve veći broj transplantiranih s potrebom doživotne zaštite specifičnim gamaglobulinima.

Virusni B hepatitis (HBV) zarazna je bolest koja se prenosi intimnim (spolnim) kontaktom te pareteralnim putem. Rizik od prelaska u kroničnu formu bolesti, zavisi o dobi u času stjecanja infekcije i imunološkoj zrelosti zaražene osobe. Bolest je značajan javnozdravstveni problem jer trećina svjetske populacije ima serološke znakove aktualne ili preboljele infekcije. Procjenjuje se da je u svijetu njime kronično inficirano oko 400 milijuna ljudi.

Što se tiče bjesnoće, riječ je o fatalnoj reemergentnoj zoonozi, rasprostranjenoj u više od dvije trećine kopnenog svijeta, od koje obolijevaju domaće i divlje životinje te ljudi. Prema procjenama SZO od bjesnoće godišnje oboli i umre više od 60.000 osoba, među kojima je velik broj djece. Posljednjih se godina bilježi višestruk porast bjesnoće među divljim i domaćim životinjama u cijelom svijetu. Uzrokuju je virusi koji napadaju mozak i živčano tkivo, a čiji su glavni nositelji i rezervoar zaraze u Europi – lisice. Glavni prijenosnici ove još uvijek neizlječive i za ljude smrtonosne u našoj regiji su bjesnoćom zaraženi psi. Ostali izvori su mačke, glodavci, šišmiši, a rjeđe domaće životinje – poput konja i krava.

Osnovni put prijenosa bjesnoće na čovjeka je inokulacija virusa u ugriznu ranu ugrizom (putem zaražene sline) bijesne životinje, a poznati su i slučajevi posttransplantacijskog rabijesa.

Tetanus je po život opasna zarazna bolest uzrokovana toksinom bakterije Clostridium tetani, od koje godišnje u svijetu oboli više od milijun ljudi, od kojih polovica čini neonatalni oblik tetanusa, sa visokom smrtnošću od čak 90 posto.

Nastanak bolesti moguće je spriječiti cijepljenjem. U ostalim dijelovima svijeta i kod nas od tetanusa češće obolijevaju starije osobe, bolesnici s opekotinama i kirurškim ranama te intravenski narkomani. U Hrvatskoj od tetanusa godišnje oboli 10-20 osoba, uglavnom starijih dobnih skupina, nakon zagađenja otpornim sporama bakterije C. tetani svježe ubodne ili lacerirajuće rane, koju najčešće steknu za vrijeme rada sa zemljom, tijekom poljoprivrednih radova na oraniciama, voćnjacima, vinogradima ili u vrtovima. Spore ove bakterije mogu neograničeno živjeti u tlu, prašini i fecesu životinja, a osobito ih ima u zemlji ilovači, ali i drugim vrstama zemlje.

Na simpoziju će biti govora i o aktualnim emergentnim i reemergentnim zoonozama, bolestima koje prelaze sa životinja na ljude. Dodatne informacije možete dobiti na brojeve telefona/faksa ili e-mail adrese:

Tel.: 385 1 6414 219
Faks.: 385 1 6414 145

E-mail: adoric@imz.hr i bgebauer@imz.hr

Preuzmite program simpozija Hiperimuni
gamaglobulini u prevenciji i liječenju zaraznih bolesti
.

Povjerenstvo za medicinsku izobrazbu liječnika Hrvatske liječničke komore kategoriziralo je i vrednovalo ovaj stručni skup na način:

  • za aktivno sudjelovanje: 10 bodova
  • za pasivno sudjelovanje: 8 bodova

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo