Hoće li novi lijek pomoći oboljelima od raka? - Ordinacija.hr

Novosti

Hoće li novi lijek pomoći oboljelima od raka?

Lijekovi poznati kao PARP inhibitori već su pokazali obaćavajuće rezultate u liječenju nasljednih oblika raka, poput raka dojke i vrata maternice. Njih uzrokuje neispravan BRCA gen.

Novo je otkriće pokazalo da spomenuti lijekovi mogu uništiti i stanice raka koje sadrže neispravan PTEN gen. Ove stanice su do 25 puta osjetljivije na PARP inhibitore od stanica s normalnim PTEN genom.

Nepravilnosti u PTEN genu su zajedničke brojnim oblicima raka. One se pojavljuju kod 30 do 80 posto slučajeva raka dojke, prostate, kože, raka maternice i debelog crijeva.

“Dobiveni rezultati su fantastični jer pokazuju da PARP inhibitori predstavljaju potencijalno snažan ciljani tretman koji bi mogao pomoći u liječenju raznih oblika raka. A sve to s minimalnom količinom nuspojava”, kazao je prof. dr. Alan Ashworth s britanskog Instituta za istraživanje raka. 

Poražavajući podaci o smrtnosti u Hrvatskoj

U protekloj je godini najviše muškaraca umrlo od raka pluća i bronha – gotovo 2139 osoba. Rak debelog crijeva uzeo je 1052 života, rak prostate 641 život. Od raka želudca umrlo je 516 muškaraca.
Ništa manje poraznija slika smrtnosti nije niti kod žena. Rak dojke prošle je godine odnio
902 života, rak debelog crijeva 803, rak pluća 611. Od raka maternice prošle je godine umrlo 610 žena.

K. Ramić

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo