Novosti

Hollaback! Hrvatska – u borbi protiv uličnog uznemiravanja

Hollaback! Hrvatska, lokalni ogranak internacionalnog pokreta za sprečavanje uličnog uznemiravanja žena i LGBTQ pojedinaca, upravo je pokrenuo svoju kampanju sigurnijih mjesta, s ciljem stvaranja mreže neprijetećih i podržavajućih mjesta u našem gradu.

Ulično uznemiravanje, ili rodno uvjetovano uznemiravanje na javnim mjestima, ne prestaje nakon što ušetaš u zatvoreni prostor. To može izazvati osjećaj bespomoćnosti i osobe koje dožive uznemiravanje šute o tome – osim ako imaju povjerenja u to da će osoblje u klubovima razumjeti problem i reagirati na prikladan način.

O Hollaback!-u

Hollaback! je pokret za sprečavanje uličnog uznemiravanja osnažen mrežom lokalnih aktivista po cijelom svijetu. Surađujemo kako bi bolje razumjeli ulično uznemiravanje, potakli javne rasprave i razvili inovativne strategije kako bi se svima osigurao jednak pristup javnim prostorima.

U nastojanju za stvaranjem sigurnijeg Zagreb, radimo se izravno s redarima i konobarima klubova, te se raspravlja i educira o specifičnim potrebama onih koji doživljavaju rodno uvjetovano nasilje, o tome kako zaprimiti pritužbe bez okrivljavanja žrtve, te prolazimo kroz role-play scenarije specifične za svako mjesto kako bi osigurali spremnost nošenja s mnoštvom različitih situacija. Klubovima se također daju edukacijski materijali koji služe kao koristan alat za osoblje u situacijama u kojima se pojavljuju pritužbe u svrhu osiguranja sigurnijeg prostora. Taj paket uključuje jednostavne naputke što učiniti i ne učiniti u razgovoru sa žrtvom uznemiravanja, letak sa statistikama o uličnom uznemiravanju, službeni Hollaback! vodič za poslodavce za sprečavanje uličnog uznemiravanja i plakat za klub, kako bi se svima koji ulaze dalo do znanja da je takvo uznemiravanje neželjeno.

Za više podataka ili za sudjelovanje u kampanji, kontaktirajte organizatore na e-mail croatia@ihollaback.org

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo