Novosti

Hrvati ne brinu o svojim zubima

Iako u našoj zemlji do danas nije provedena cjelovita studija o stanju oralnog zdravlja nacije, istraživanja provedena u većim gradovima dala su porazne rezultate.

Da mladi Hrvati ne brinu o svojim zubima pokazuje podatak prema kojem 12-godišnjaci prosječno imaju 3, 5 zubnih karijesa. Ako tu brojku usporedimo s primjerice skandinavskim zemljama, podatak je poražavajuć. Naime, mladi Skandinavci u prosjeku imaju jedan karijes. Ovi nimao laskavi podaci poklopili su se s obilježavanjem Svjetskog dana oralnog zdravlja, koji se obilježava u subotu, 12. rujna.

Svjetski dan oralnog zdravlja ove godine naglašava nužnost redovitih stomatoloških kontrolnih pregleda. Jedino na taj način možemo sačuvat svoje oralno zdravlje, ali i prevenirati potencijalno moguća stomatološka oboljenja. Osim toga, mlade je generacije nužno naučiti da moraju prihvatiti odgovornost za vlastito zdravlje.

Zubni konacAko ste uvjereni da se samo mladi Hrvati ne brinu o svojim zubima, prevarili ste se. Ni odrasle osobe nisu baš pposebno naklonjene brizi o vlastitom oralnom zdravlju. Potvrđuje to i podatak prema kojem se godišnje u Hrvatskoj potroši 16 milijuna zubnih pasti i osam milijuna zubnih četkica. Konkretnije, jedan stanovnik godišnje potroši svega oko četiri zubne paste i dvije četkice. Zubni konac za Hrvate prava nepoznanica. Koristi svega tri posto populacije.

Stoga, ako još uviijek ne znate na koji način pravilo njegovati zube, predlažemo da u subotu prošećete do Cvjetnog trga. Tamo ćete na licu mjesta, a u sklopu obilježavanj Svjetskog dana oralnog zdravlja, moći saznati sve što vas je oduvijek zanimalo o oralnoj higijeni.

U sklopu projekta “Zubić vila” održat će se radionice za djecu zagrebačkih dječjih vrtića čija je glavna tema “Nužnost redovitih stomatoloških kontrolnih pregleda”.

Cilj projekta je, ističu iz Hrvatske stomatološke komore, sačuvati oralno zdravlje, preventivno djelovati na moguća stomatološka oboljenja i odgojiti mlade generacije da prihvate odgovornost za vlastito zdravlje.

K. R.

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo