Novosti

Hrvati piju više mlijeka nego Slovenci i Srbi

Foto: Shutterstock

Konzumacija mlijeka u Hrvatskoj 2014. godine bila je 62,8 litara po glavi stanovnika, više nego u Sloveniji sa 59,04 litara i Srbiji sa 29 litara po glavi stanovnika.

Objavila je to tvrtka Tetra Pak koja kroz međunarodne studije analizira navike i potrebe potrošača. Najnoviji “Mliječni indeks” za 2015. godinu pokazuje da užurbana, zdravstveno osviještena generacija vjeruje u blagodati mlijeka, ali želi još raznovrsnije i praktičnije proizvode, prilagođene modernom načinu života.

Mlijeko se nalazi na točki na kojoj se susreću zdrava prehrana i pogodni napitci i užina. Četiri su ključna “mliječna” trenda: uživanje u zdravoj prehrani, “individualizirani” mliječni proizvodi (npr. s manje masti i laktoze), moderni mliječni proizvodi kao zamjena za tradicionalnu užinu, te čisto, ekološki proizvedeno mlijeko kao prirodan izbor.

Među zdravstvenim koristima mlijeka istaknuto je kako postoji sve više znanstvenih dokaza da mlijeko i mliječni proizvodi pomažu u kontroli tjelesne težine, pomažu sniženju krvnog tlaka, smanjuju rizik od srčanih bolesti i dijabetesa tipa 2.

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo