Novosti

Hrvati shvatili važnost redovitog vježbanja i pravilne prehrane

Da su Hrvati osvijestili važnost redovite fizičke aktivnosti te pravilne i uravnotežene prehrane govore podaci dobiveni istraživanjem koje je proveo zagrebački Dukat u suradnji s istraživačkom kućom Masmi Adriatica u travnju ove godine.

Prema ovom istraživanju čak 79 posto Hrvata redovito se bavi nekim oblikom rekreacije, od kojih čak 56 posto više od 2 puta tjedno.

Kao razloge vježbanja naveli su: 

  • 65 posto Hrvata vježba jer želi zdravo živjeti
  • 61 posto ih vježba iz zdravstvenih razloga
  • 34 posto Hrvata vježbanjem održava tjelesnu težinu

Najpopularniji oblici rekreacije su hodanje, vožnja biciklom, trčanje te aktivnosti u sportskim centrima.

Uravnotežena prehrana jednako važna kao i tjelesna aktivnost

Hrvati su osvijestili i kako je za zdrav život uz fizičku aktivnost nužna i pravilna i uravnotežena prehrana. Tako 32 posto Hrvata uvijek pazi na pravilnu i uravnoteženu prehranu, 52 posto ponekad, a tek 15 posto Hrvata uopće ne pazi na pravilnu i uravnoteženu prehranu.

Povod ovom istraživanju o zdravim navikama Hrvata predstavljanje je nove generacije Dukat Fit mliječnih proizvoda bogatih proteinima, koju je lansirao zagrebački Dukat.

Dukat Fit linija proizvoda nastala je kao odgovor na jasno izražene želje i potrebe potrošača. S visokim sadržajem proteina i niskim sadržajem mliječne masti, Dukat Fit mliječni proizvodi zadovoljavaju potrebe fizički aktivnih osoba, rekreativaca i sportaša, ali i svih onih koji vode brigu o zdravom načinu života“, istaknuo je Mario Blaić, direktor marketinga Dukata.

Iako se prehrana bogata proteinima najčešće veže uz fizički aktivne pojedince, nutricionisti ističu kako je takva prehrana u prilagođenim količinama potrebna svim zdravim osobama, bez obzira na dob i razinu tjelesne aktivnosti.

Napredne nutricionističke smjernice definiraju preporučen unos proteina od 1g/kg tjelesne mase kod pravilne i uravnotežene prehrane, održavanja mišićne mase i osnovnih redukcijskih dijeta. Kod intenzivnijih fizičkih aktivnosti potreba za proteinima raste na 1,5 do 2 g/kg tjelesne mase, ovisno o intenzitetu fizičkih aktivnosti i individualnim ciljevima. Zastupljenost proteina u svakodnevnoj prehrani trebala bi iznositi od 20 do 30 posto“, pojašnjava Nenad Bratković, magistar nutricionizma iz NutriKlinike.

Dukat Fit linija mliječnih proizvoda donosi šest mliječnih proizvoda bogatih proteinima:

Dukat Fit mliječni proteinski napitak u dva različita okusa, vanilije i čokolade, niskog je udjela mliječne masti te smanjenog udjela šećera, idealan je i lagan proteinski obrok ili međuobrok za sve dobne skupine i sve razine tjelesne aktivnosti. Pakiran u praktičnu bocu zapremine 500 ml, sadrži 30 grama punovrijednih mliječnih proteina te je posebno pogodan za konzumaciju izvan kuće.

Dukat Fit Quark svježi sir u tri varijante – natur, s marelicama i s jagodama – sadrži nizak udjel mliječne masti i ne sadrži laktozu stoga je posebno pogodan za osobe netolerantne na laktozu. Nježne je i kremaste teksture a 150 gramsko pakiranje sadrži od 12,8 g do 15 grama punovrijednih mliječnih proteina, ovisno o okusu.

Dukat Fit voćni jogurt s jagodama i crvenim voćem iznimno je ukusan i lagan međuobrok bogat proteinima s niskim sadržajem mliječne masti i smanjenog sadržaja šećera. Pakiran je u praktičnu u bočicu od 330 grama, čijom konzumacijom u organizam unosimo 19,8 g mliječnih proteina. Posebno je pogodan za konzumaciju izvan kuće.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo