Novosti

Hrvatska među pet zemalja s najlošijim preživljenjem za rak pluća, prostate, želuca…

MRIdian novi moćni uređaj koji isodobno snima i zrači, sa izuzetnom preciznošću i učinkovitošću zbog mogućnosti visoke doze zračenja dostupan je i hrvatskim pacijentima.

Naime, turska bolnica Acıbadem Maslak uvela je tehnologiju buduće generacije u liječenju raka – MRIdian vizualno vođenu radioterapiju odnosno radiokirurgiju. Riječ je o uređaju koji istodobno snima i zrači. MR Linac najnovija je tehnologija koja prva u svijetu kombinira magnetnu rezonancu i Linac. Pomoću ove tehnologije radio-onkolog može liječiti bolesnike kao kirururg, jer ovaj uređaj omogućuje najprecizniju sliku tumora čak i u mekim tkivima.

Inače, jedan od osnovnih resursa u borbi protiv raka je moderna tehnologija, osobito u radio-onkologiji. Hrvatska onkološka zajednica jedinstvena je u stavu da je u Hrvatskoj upravo radioterapijska oprema nedostatna i izuzetno zastarjela, te da se zrači upola manje bolesnika nego u razvijenom svijetu.

Prema podacima HZZO-a zdravstveni sustav rasoplaže sa 21 radiološkim uređajem, od čega je 16 lineardnih akceleratora, čiji je prosjek starosti 10 godina. No, mala smo zemlja, a uređaji su izuzetno skupi, jedan košta tri milijuna eura. Osim nabave, postavlja se i pitanje održavanja, amortizacije i educiranosti liječnika. Nisu rijetki slučajevi iz bliže prošlosti kada su se nabavljali skupi uređaji koji nikada nisu stavljeni u funkciju, iz niza razloga, a jedan od najčešćih je nedostatak stručnog kadra i visoka cijena održavanja. Prema procjeni Hrvatskog onkloškog društva trenutno Hrvatskoj nedostaje 15 linearnih akceleratora i 50 posto ostale opreme nužne za borbu protiv raka. Procijenjena vrijednost takve investicije je 120 milijuna eura.

Prema podacima Hrvatsog zavoda za javno zdravstvo godišnje od raka oboli  oko 22.000 tisuće osoba,  a umre oko 14.000. Prema podacima najuglednijeg medicinskog časopisa u svijetu The Lanceta Hrvatska se nalazi među pet zemalja s najlošijim preživljenjem za rak pluća, prostate, želuca, debelog crijeva i leukemije.  

Ordinacija.hr

Foto: Arhiva

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo