Novosti

Hrvatska sudjeluje u planinarenju za borbu protiv ginekološkog raka

Globe-athon u sadašnjem obliku održava se od 2013. godine u svijetu, i to u 80 zemalja i više od 130 gradova diljem svijeta, a od 2014. godine u Hrvatskoj.

U Hrvatskoj od ginekološkog raka svake godine oboli 1600, a umre 600 žena. Na svjetskoj razini brojke pokazuju kako od 5,1 milijuna žena koje obole od ginekološkog raka čak 19 posto njih umire.

Poražavajuće brojke dodatan su razlog za organizaciju što većeg broja kampanja za podizanje svijesti o važnosti redovitih kontrola, aktivnom načinu životu i općenito preventivnom ponašanju koje u budućnosti može umanjiti broj oboljelih.

U organizaciji Hrvatske lige protiv raka i Planinarskog kluba Hrvatskog liječničkog zbora (HLZ) te pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja i uz podršku Grada Zagreba, Gradskog ureda za zdravstvo i Gradskog društva Crvenoga križa u nedjelju, 24. travnja, u Gračanima će se održati 3. hrvatski Globe-athon, s početkom u 8 sati. Riječ je o međunarodnom pokretu koji je započeo 2009. godine u Washingtonu kao utrka u trajanju od 72 sata s ciljem podizanja svijesti o važnosti prevencije raka spolnog sustava žena. 

Svi zainteresirani građani mogu se priključiti planinarskoj šetnji i sudjelovati u Globe-athonu koji će započeti u Gračanima (ispred Osnovne škole) i nastaviti Liječničkom planinarskom stazom prema Domu Crvenog križa.

Šetnja planinom najbolji je lijek ne samo za tijelo, već i za dušu, a jako mi je drago da će nam se i ove godine pridružiti naš proslavljeni alpinist Stipe Božić – naglasio je predsjednik Planinarskog kluba HLZ dr. Berislav Banek.

U organizaciji aktivista Crvenog križa, na završetku pohoda koji će biti kod Doma Crvenog križa na Medvednici, svim sudionicima pohoda će se mjeriti krvni tlak, zasićenost kisika u krvi i šećer u krvi.

Ovom javnozdravstvenom kampanjom želimo promovirati zdrav način života, podići razinu svijesti žena o potrebi odlaska na redovite ginekološke preglede, a mjerenjem tlaka i šećera u krvi otkrivamo ne samo 2 važna pokazatelja zdravstvenog stanja osobe, već i rizične čimbenike u nastanku raka trupa maternice – izjavio je prof. Damir Eljuga, predsjednik Hrvatske lige protiv raka.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo