Novosti

Hrvatske ljekarne slave svoj dan!

U organizaciji Hrvatskog farmaceutskog društva i Hrvatske ljekarničke komore, ljekarne će danas, 29. listopada obilježiti svoj dan – Hrvatski dan ljekarni. Taj datum odabran je prema prvom pisanom spomenu ljekarne u Hrvatskoj, u Trogiru 29. listopada 1271. godine.

Cjelokupni projekt obilježavanja Hrvatskog dana ljekarni osmišljen je radi promicanja ljekarništva i farmaceutske struke u javnosti te ljekarne kao mjesta, gdje se uz izdavanje lijekova i drugih proizvoda za zdravlje, mogu dobiti stručni savjeti o pravilnoj i racionalnoj uporabi lijekova, očuvanju zdravlja, prevenciji bolesti i poboljšanju kvalitete života. Ujedno se želi istaknuti vrijednost ljekarništva u zdravstvenom sustavu, unaprijediti stav medija i javnosti o ljekarnicima, naglasiti njihove kompetencije i naobrazbu te ukazati na doprinos ljekarnika pri liječenju, očuvanju zdravlja i odgovornom ponašanju ljudi prema svom zdravlju.

lTema ovogodišnjeg 6. hrvatskog dana ljekarni je “Ljekarnik i vi – zajedno prema boljem zdravlju“. Tom temom želimo privući pozornost javnosti na laku dostupnost ljekarnika kao visoko obrazovanih zdravstvenih radnika (u ljekarnu se može doći tijekom cijelog dana bez najave i bez čekanja) koji uz izdavanje lijekova na recept pružaju i niz drugih usluga da bi se osigurala što ispravnija primjena lijekova i očuvanje zdravlja i sprječavanje bolesti stanovništva, što je u sadašnjem užurbanom i stresnom vremenu iznimno važno.

Ove godine, na Dan ljekarni, 29. listopada, ljekarnici će se osobito posvetiti savjetovanju pacijenata/građana o uporabi lijekova i medicinskih proizvoda koji se u ljekarnama mogu nabaviti bez recepta, bilo da ih uzimaju uz druge propisane lijekove, ili radi očuvanja zdravlja i poboljšanja kvalitete života, za što danas postoje brojne mogućnosti.

Sve ljekarne u Hrvatskoj opskrbljene su plakatima s najavom obilježavanja 6. hrvatskog dana ljekarni, kojima se pozivaju pacijenti/građani da 29. listopada 2012. posjete ljekarnu i pitaju sve što ih zanima o ispravnoj uporabi lijekova i medicinskih proizvoda (dodataka prehrani, dijetetskih proizvoda, dermokozmetike…), te prigodnim brošurama o ljekarničkim uslugama koje zainteresirani građani mogu dobiti.

 

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo