Novosti

Hrvatski Dan migrene – 21. ožujka

Prvi hrvatski Dan migrene obilježen je 21. ožujka 2004. godine i to u organizaciji Hrvatskog društva za neurovaskularne poremećaje i Društva za promicanje i očuvanje zdravlja mozga “Zdravi mozak”.

Migrene su vrlo različite. Obično traju između četiri sata i tri dana, najčešće pogađaju samo jednu stranu glave i često se bol karakterizira kao tupa ili pulsirajuća. Glavobolja može biti popraćena mučninom, osjetljivošću na svjetlo ili zvuk i neurološkim problemima, kao što su poteškoće u fokusiranju ili govoru.

kKada se javlja s poremećajima vida kao što su halucinacije, osjetni doživljaji slika, zvukova i predmeta koji u stvarnosti ne postoje ili treperenje svjetla, poznata je kao migrena s aurom.

U svijetu od migrene boluje oko milijardu ljudi, a u Hrvatskoj njih više od 400 tisuća, od kojih se većina ne liječi primjerenom terapijom. Oko 60 posto osoba koje pate od migrene nikada ne konzultiraju svog liječnika, vjerojatno zato što vjeruju da se ništa ne može učiniti. Ne postoji testiranje za migrene i nitko ne zna njihov točan uzrok, iako se misli da se pojavljuje zbog preosjetljivosti moždanog debla, no čini se da na njihovu pojavu utjecaj imaju geni pa i neki neurološki poremećaji. Mozak koji pati od migrena ne podnosi dobro promjenu, kao svi drugi. Ako imate sklonost glavoboljama, preskačete obroke, stalno ste pod stresom ili loše spavate, sve to može pogoršati stanje. Osoba koja pati od migrene ima narušen obiteljski i društveni život te je u stalnom strahu i neizvjesnosti od sljedećeg napada.

Izvor: Zavod
za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo