Novosti

Hrvatski liječnici razvili novu kiruršku tehniku operacije ligamenata koljena

Hrvatski liječnici i profesori s Kineziološkog fakulteta u Zagrebu prof. dr. sc. Saša Janković i doc. dr. sc. Goran Vrgoč napravili su značajan iskorak u liječenju ozljeda sportaša.

Naime, razvili su revolucionarnu kiruršku tehniku koja obuhvaća novi pristup u liječenju prednjih križnih ligamenata i anterolateralnog ligamenta zgloba koljena kojom se postavlja novi standard operativnog liječenja ozljede koljena.

Obavljajući veliki broj operacija sportaša te prateći svjetske trendove u ortopediji naši su liječnici došli do razvoja tehnike i novog pristupa rekonstrukcije ligamenta koljena koja je namijenjena mladoj i aktivnoj populaciji. Upravo je ozljeda prednjih križnih ligamenta jedna od najčešćih ozljeda kod sportaša koja udaljuje sportaša od sportskih borilišta na minimalno sedam do osam mjeseci. Povratak na isti nivo sportske aktivnosti nakon navedene ozljede je iznimno težak.

Najteža komplikacija nakon operativnog zahvata rekonstrukcije prednjeg križnog ligamenta bila je ponovno puknuće presatka. U mladih i aktivnih sportaša to se javljalo u 20 % slučajeva, tako da smo nastojali poboljšati postojeću tehniku radi smanjenja postotka ponavljanja ozljede. U Francuskoj se pojavila ideja istovremene rekonstrukcije prednjeg križnog ligamenta i ekstraartikularne stabilizacije. Na temelju te ideje razvili smo novu tehniku, te smo unatrag 3 godine obavili preko 200 operativnih zahvata. Rezultati su ohrabrujući i pokazuju manji broj reruptura presatka primjenom nove tehnike. Dužina oporavka se ne skraćuje primjenom nove tehnike, izjavio je prof. dr. sc. Saša Janković, službeni liječnik Hrvatske nogometne reprezentacije.

Prednost nove kirurške tehnike naših liječnika je u anatomskoj rekonstrukciji ligamenta, uklanjanju rotacijske nestabilnosti koljena, očuvanju koštanog tkiva, mogućnosti prilagođavanja napetosti prednjeg križnog ligamenta, smanjenje reaktivnosti tkiva na osteosintetski materijal i kraće trajanje operativnog zahvata. Operativni zahvat ima najmanju mogućnost ponovnog puknuća u odnosu na druge operativne tehnike koje se trenutno koriste u svijetu kao metode liječenja ozljede prednjih križnih ligamenta.

Novu kiruršku tehniku rekonstrukcije prednjeg križnog i anterolaterlanog ligamenta razvijamo posljednje tri godine. Naša tehnika ima točno definirane indikacije, nisu svi pacijenti adekvatni za primjenu iste. Indikaciju za ovu vrstu rekonstrukcije su pacijenti s rupturom prednjeg križnog ligamenta i anterolateralnog ligamenta, rotacijskom nestabilnosti koljena, profesionalni sportaši, ponovnom rekonstrukcijom. Preliminarni rezultati ukazuju da ova tehnika ima iznimno nisku stopu ponovnog puknuća presatka i izvrsne rezultate u povratku vrhunskom sportu. Trenutno smo u provedbi studije koja će objektivizirati rezultate naše operativne tehnike, također jedna kolegica radi doktorski rad na evaluaciji naših pacijenta nakon operacije. Nakon ovog operativnog zahvata pacijenti se mogu ranije vraćati u sportske aktivnosti jer je koljeno stabilnije, ali zbog biološkog procesa cijeljenja to nije preporučljivo. Sve relevantne studije u svijetu su suglasne da je potrebno između 8-12 mjeseci da se sportaš vrati na sportska borilišta nakon rekonstrukcije prednjih križnih ligamenta bez obzira koja se kirurška tehnika upotrijebila. Puno bitnije je gledati postotak uspješnosti povratka na isti nivo sportske aktivnosti, stopu komplikacija i postotak ponovnog puknuća ligamenta da bi mogli pričati koja je operativna tehnika bolja, izjavio je doc. dr. sc. Goran Vrgoč, službeni liječnik Hrvatskog judo saveza i Hrvatskog gimnastičkog saveza.

Novu kiruršku tehniku liječnici primjenjuju redovito u svom svakodnevnom poslu i njihova publikacija operativne tehnike u renomiranom svjetskom časopisu predstavlja još jedno priznanje njihovom kliničkom i znanstvenom radu.

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo