Hrvatski tjedan zdravlja srca - Ordinacija.hr

Novosti

Hrvatski tjedan zdravlja srca

Hrvatska udruga kardioloških medicinskih sestara i Hrvatsko kardiološko društvo, od 23. do 29. svibnja organiziraju “Hrvatski tjedan zdravlja srca”.

Manifestacija se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi RH, Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatske komore medicinskih sestara te uz potporu Grada Zagreba.

Sva događanja “Hrvatskog tjedna zdravlja srca” odvijat će se kao najava početka rada Zaklade “Hrvatska kuća srca” koju je osnovao Grad Zagreb i Hrvatsko kardiološko društvo.

lProblem kardiovaskularnih bolesti je vodeći javnozdravstveni problem u Republici Hrvatskoj i gradu Zagrebu. Stoga je cilj planiranih aktivnosti podizanje svijesti opće populacije, ali i stručne javnosti o potrebi rada na prevenciji kardiovaskularnih bolesti te rada na promicanju, očuvanju i unaprjeđenju zdravlja srca.

Prema posljednjim objavljenim podacima Državnog zavoda za statistiku i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u 2009. godini u Republici Hrvatskoj je od ukupnog broja umrlih osoba (52.414), 49,56 posto (25.976) umrlo od posljedica kardiovaskularnih i drugih cirkulacijskih bolesti. Najveći broj osoba umro je od ishemijske bolesti srca što uključuje koronarnu bolest srca, akutni infarkt miokarda i druge oblike te bolesti (10.542).

U gradu Zagrebu je prema podacima objavljenim za 2008. godinu od bolesti srca i krvnih žila umrlo 4040 osoba, a od toga 1.502 od ishemijske bolesti srca. Ovi podaci nam govore kako se radi o najvećem javnozdravstvenom problemu u Republici Hrvatskoj kojem treba posvetiti više pažnje, rada i truda, ne samo zdravstvenih djelatnika već društva u cjelini.

Veliki broj bolesti srca i krvnih žila moguće je spriječiti primarnom prevencijom, promicanjem zdravijeg načina življenja i stalnim upozoravanjem na čimbenike rizika te njihovu kontrolu.

Općoj populaciji, ali i predstavnicima medicinske struke potrebna je kontinuirana edukacija po svjetskim standardima kako bi se što veći broj bolesti srca i krvnih žila spriječio ili otkrio u samom početku. To će biti ujedno i jedan od najvažnijih zadataka i ciljeva Zaklade “Hrvatska kuća srca”.

Više o programu događanja tijekom Hrvatskog tjedna zdravlja srca pročitajte na www.kardio.hr.

Izvor: Zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo