Hrvatski znanstvenici otkrili glikanske biomarkere koji mogu predvidjeti dijabetes - Ordinacija.hr

Novosti

Hrvatski znanstvenici otkrili glikanske biomarkere koji mogu predvidjeti dijabetes

Genosovi znanstvenici, u suradnji s međunarodnim partnerima, analizirajući glikane vezane na proteine krvne plazme kod više od 1.500 osoba s dijabetesom i zdravih kontrola, pokazali su da glikanski biomarkeri mogu identificirati osobe s visokim rizikom za razvoj dijabetesa.

Promjene u glikanima javljaju se godinama prije prve pojave simptoma bolesti što omogućava vrlo ranu dijagnostiku i preventivno djelovanje kako bi se razvoj dijabetesa odgodio, ili čak potpuno izbjegao. Rezultati ovog istraživanja objavljeni su u jednom od vodećih međunarodnih časopisa u području dijabetesa «Diabetologia».

Hrvati će prvi isprobati novi test

Iako će vjerojatno proći više godina do primjene ovog biomarkera u rutinskoj kliničkoj praksi, u sklopu projekta Centra kompetencija u personaliziranoj medicini već je isplaniran veliki projekt njegove kliničke validacije koji će obuhvatiti gotovo 2.000 ispitanika u Hrvatskoj te im omogućiti da među prvima u svijetu isprobaju ovaj test.

Glikani imaju izniman dijagnostički potencijal, no zbog njihove složenosti još uvijek nisu dovoljno istraženi. Drago mi je da su međunarodni recenzenti prepoznali važnost našeg istraživanja koje je objavljeno u jednom od vodećih časopisa u području dijabetesa. Iako smo već analizirali preko 1.500 ljudi ovo će biti prvi korak u smjeru kliničke primjene novog biomarkera. Već smo isplanirali daljnje korake i nadamo se da će novi test u budućnosti omogućiti potencijalnim bolesnicima da odgode ili čak potpuno izbjegnu razvoj dijabetesa, istaknula je prof. dr. sc. Olga Gornik s Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta.

Rezultati su iznimno obećavajući

Prof. dr. sc. Gordan Lauc iz Genosa napominje kako je ovo istraživanje nastavak Genosovih projekata na području dijabetesa koje realiziraju u suradnji s vodećim institucijama u zemlji i inozemstvu:

Genos je već niz godina globalni lider u provođenju analiza glikana za potrebe kliničkih i epidemioloških studija. Dosadašnji rezultati su iznimno obećavajući i nadamo se da ćemo analizu glikana plazme kao prediktora dijabetesa, u obliku našeg patentiranog DiabRisk testa, uskoro moći ponuditi kako na hrvatskom, tako i svjetskom tržištu.

Prevalencija dijabetesa u Europi je 10 posto

Prevalencija dijabetesa u Europi približava se brojci od 10% čime on predstavlja jedan od najvećih zdravstvenih izazova modernog društva, napominje doc. dr. sc. Dario Rahelić, predsjednik Hrvatskog društva za dijabetes i bolesti metabolizma.

Već smo neko vrijeme upoznati s rezultatima ovog istraživanja te smo u završnoj fazi priprema za veliku studiju njegove kliničke validacije koju ćemo realizirati u suradnji s Farmaceutsko-biokemijskim fakultetom te tvrtkama Medilab i Genos. Ukoliko se rezultati istraživanja pokažu primjenjivima u rutinskoj praksi, Hrvatska će imati priliku značajno smanjiti broj oboljelih od dijabetesa, što će rezultirati nemjerljivim korisnim učincima na zdravlje i kvalitetu života desetina tisuća ljudi.

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock, Davor Puklavec/Pixsell

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo