Novosti

Hrvatsko farmaceutsko društvo: lijekovi ne bi trebali biti dostupni na policama

Iz australijskih trgovina povučen je anelgetik ibuprofen, Nurofen, zato što se prodavao pod različitim namjenama i u različitim pakiranjama, a svi su anelgetici bili istog sastava.

U Australiji je intervencijom Agencija za zaštitu potrošača i Australskog suda iz prodaje povučen anelgetik ibuprofen jer se smatra da su kupci prevareni u pogledu učinkovitosti lijekova.

Radi se o bezreceptnim lijekovima s ibuprofen lizinom koji su se mogli kupiti u samoposlužnim prodavaonicama i supermarketima, a potrošači su otkrili da su tablete identičnog sastava, no u različitim pakiranjima s navedenim različitim namjenama: lijekovi za bolove u leđima, za menstrualne bolove, za glavobolju i migrenu. Proizvođač je izjavio kako su pakiranja bila prilagođena potrošačama, odnosno kako bi se oni bolje snašli pošto se u trgovinama ne mogu konzultirati s ljekarnikom.

Savjetujte se s liječnikom ili ljekarnikom

“Obzirom da je riječ o sigurnosti i zdravlju pacijenata, lijek nikako ne treba gledati kao robu, pacijent se ne treba oslanjati na “boje pakiranja” i “specifičnije” nazive lijekova kako bi se bolje usmjerio na pravi lijek među namirnicama, nego svako odgovorno društvo treba kontinuirano raditi na poticanju savjetovanja pacijenata sa zdravstvenim stručnjacima, posebice u slučaju bilo kakve nedoumice”, objasnilo je Hrvatsko farmaceutsko društvo.

Istraživanja su pokazala kako čak 9 od 10 osoba traži lijekove protiv boli prema boli koje osjete, no savjetuje se da se, prije uzimanja lijeka, pacijenti konzultiraju s liječnikom ili ljekarnikom, pogotovo ako se radi o rizičnim skupinama, poput kroničnih i, trudnice, djeca, starije osobe).

Hrvatsko farmaceutsko društvo također smatra da su lijekovi na policama u trgovinama prijetnja ljudskom zdravlju, pogotovo jer osoba s više vrsta boli može kupiti i popiti tablete istog sastava iz različitog pakiranja i staviti se pod rizik prekoračene doze i životno opasne nuspojave.

“Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) prilikom ocjene prihvatljivosti predloženog naziva lijeka prvenstveno vodi računa o tome da naziv ne uzrokuje javnozdravstveni problem ili potencijalni sigurnosni rizik, a naziv lijeka može se ocijeniti i neprihvatljivim u slučaju neusklađenosti s jasno definiranim kriterijima. Dapače, u spornom slučaju iz Australije nazivi lijekova ne bi bili u skladu s odredbama Pravilnika važećeg u RH i usklađenog s EU zakonodavstvom. U Republici Hrvatskoj i drugim državama Europske unije odobreni su lijekovi Nurofen, međutim njihovi su nazivi u potpunosti u skladu s važećim propisima koji strogo reguliraju područje lijekova u EU te se stoga ovi lijekovi neće povlačiti s tržišta.”, naglasila je Jasminka Tadin, glasnogovornica HALMED-a. 

Pogledajte je li moguća operacija bez bolova, kao i kako vam hrana može pomoći u ublažavanju bolova

Foto: Shutterstock

G. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo