Novosti

Humanitarnom trkom Terry Fox Run prikupljeno pola milijuna kuna

Ovogodišnjom je humanitarnom trkom Terry Fox Run prikupljeno čak 500.000 kuna. Objavili su to organizatori akcije – MPG agencija, Veleposlanstvo Kanade, Hrvatska liga protiv raka, Zagrebački holding i hotel The Regent Esplanade.

Donacija je uručena dr. sc. Sonji Levanat iz Zavoda za molekularnu medicinu Instituta Ruđer Bošković za potrebe unapređenja liječenja raka dojke i jajnika u žena kod kojih postoji nasljedna sklonost.

Humanitarna trka Terry Fox Run, koja je po deseti put za redom organizirana s ciljem prikupljanja sredstava za istraživanje raka u Hrvatskoj kao i pomoć oboljelima kroz donacije građana i tvrtki, održana je 20. rujna prošle godine na Jarunu. U trci je sudjelovalo više od 5.000 građana, među kojima su bile i brojne osobe iz javnog života, a mnogi su unatoč financijskoj krizi „maraton nade“ podržali i kupnjom majica te drugim aktivnostima. Novo izdanje akcije organizatori su najavili za 19. rujna 2010. godine.

„Ova vrijedna donacija će omogućiti ženama testiranje koje osigurava informacije ključne za njihovo zdravlje, a zbog visoke cijene inače nije dostupno. Na temelju rezultata testiranja liječnici će moći odrediti pojačani režim praćenja žena iz rizične skupine, na vrijeme ukloniti tumor ukoliko se pojavi te utvrditi učinkovitije protokole kemoterapije. Osim toga, rezultati ovih istraživanja doprinijet će ukupnom znanju o raku dojke i jajnika u Hrvatskoj“, izjavila je dr. sc. Sonja Levanat, voditeljica istraživanja i testiranja na nasljednu sklonost raka dojke i znanstvena savjetnica Instituta Ruđer Bošković.

Edwin Loughlin, veleposlanik Kanade u Republici Hrvatskoj, istaknuo je zadovoljstvo činjenicom da je Terry Fox Run iznova uspio upozoriti javnost na sve veću nužnost prevencije zloćudnih bolesti u Hrvatskoj. Zahvalio je svima koji su svojom plemenitošću i donacijama pridonijeli uspjehu lanjske humanitarne akcije te pozvao građane da se i ove godine u rujnu uključe u što većem broju.

„Iznimno mi je drago da je interes građana, ali i tvrtki-donatora, za ovu humanitarnu akciju svake godine sve veći jer ona predstavlja jedno od najvažnijih događanja u borbi protiv raka “, rekao je doc. dr. Damir Eljuga, predsjednik Hrvatske lige protiv raka. Također je istaknuo i da je humanitarnom trkom The Terry Fox Run u proteklih deset godina prikupljeno više od 3,5 milijuna kuna, čime je omogućen znatan napredak u istraživanju i liječenju zloćudnih bolesti u Hrvatskoj.

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo