HZZO daje ordinacijama zvjezdice za dodatne usluge - Ordinacija.hr

Novosti

HZZO daje ordinacijama zvjezdice za dodatne usluge

Novo ugovorno razdoblje između Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZZO) i ordinacija primarne zdravstvene zaštite, koje počinje 1. travnja, donosi unaprijeđene usluge za korisnike. Naime, liječnici mogu s HZZO-om ugovoriti do pet dodatnih usluga koje će se plaćati za pruženu uslugu mimo ugovorenih glavarina.

Kako bi osiguranici znali koje su sve dodatne usluge ugovorili njihovi liječnici, odnosno koje novosti mogu očekivati od svojih odabranih liječnika, svaka ordinacija će biti označena zvjezdicama, čiji broj odgovara broju ugovorenih dodatnih usluga. Dijelom su to usluge koje ordinacije svojim pacijentima već pružaju, a dijelom su to nove usluge koje će pružati u novom ugovornom razdoblju.

Glavna novost je vrednovanje onoga što već rade, odnosno poticaj pružanja novih usluga kroz prepoznavanje i novčanu stimulaciju, ističe HZZO. Ugovaranje usluga koje ordinacijama omogućuju zvjezdice nij eobavezno, no ako seone ne ugovore, ordinacije ih neće moći naplatiti od HZZO-a.

Sustav pet zvjezdica izdvojit će ordinacije koje svojim pacijentima pružaju višu razinu usluge.

“One ordinacije koje pruže svojim pacijentima više usluga ostvarit će veći prihod, a sve s ciljem povećanja dostupnosti, kvalitete i učinkovitosti pružanja zdravstvene zaštite svojim pacijentima na primarnoj razini zdravstvene zaštite”, navodi se u priopćenju na internetskim stranicama HZZO-a.

Dodatne usluge u ordinacijama opće medicine te u ordinacijama za zaštitu predškolske djece i zaštitu žena su organiziranje savjetovališta, sudjelovanje tima u e-zdravstvu, naručivanje na pregled u ordinaciji, uzimanje uzoraka za primarnu laboratorijsku dijagnostiku u ordinaciji i osiguranje dostupnosti doktora za telefonske konzultacije.

U djelatnosti zdravstvene zaštite žena uz postupak uzimanje uzoraka za primarnu laboratorijsku dijagnostiku i postupak uzimat će se i dostavljati uzorci za mikrobiološku dijagnostiku, a svaki postupak se posebno vrednuje.

U djelatnosti zdravstvene zaštite predškolske djece osigurat će se dostupnost u slučaju hitnosti, koja podrazumijeva osiguranje kontakta s roditeljem prema prethodnom dogovoru s liječnikom u slučaju potrebe praćenja akutnog bolesnika tijekom radnog vremena.

Dodatne usluge u dentalnoj zdravstvenoj zaštiti su sudjelovanje tima u e-zdravstvu, naručivanje osiguranih osoba Zavoda u zadani termin, rad s osiguranim osobama s posebnim potrebama, dostupnost u slučaju hitnosti i organiziranje grupnog/specifičnog savjetovališta.

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo