Novosti

I vaše dijete stalno “visi” na mobitelu? Postoji aplikacija koja će sve okrenuti u vašu, ali i djetetovu korist

Shutterstock

Xoink je prva na svijetu edukativna aplikacija roditeljske zaštite. Osmišljena je kako bi roditeljima pomogla da njihovo dijete uči i sigurno istražuje svijet ekrana.

Xoink aplikacija je alat kojim roditelji mogu ograničiti vrijeme koje njihova djeca provode na svojim telefonima ili unutar određene aplikacije. Kada djeci oduzmete pametni telefon spremna su na sve, pa čak i na učenje. Xoink djetetu omogućava da zaradi dodatne minute na mobitelu odgovaranjem na pitanja iz gradiva koje uči u školi.

Trenutno u bazi imamo preko 13 tisuća posebno od strane stručnjaka osmišljenih pitanja iz književnosti, pravopisa, biologije, prirode, zemljopisa, matematike, opće kulture i engleskog jezika. Dijete može vrlo kratko u danu ali kontinuirano svaki dan, nešto novo naučiti ili utvrditi svoje znanje putem Xoink aplikacije. Dodavanjem elemenata i tehnike igre u procesu učenja pretvaramo pasivno učenje u aktivno učenje.

„Prije dvije godine sam se kao roditelj dvoje djece ( tada 3 i 1 godinu), našla u zamci u kojoj se danas nalazi dosta roditelja. Moje dijete je previše koristilo mobitel. Kako me taj začarani krug oko mobitela i djece uznemiravao, istraživala sam negativne utjecaje ekrana kod djece, o odgoju djece, aplikacijama roditeljske zaštite i sl., tako sam slučajno naišla na jedan članak gdje je djevojka pričala o tome kako danas za znanje koje posjeduje, može zahvaliti svom kreativnom ocu. Kod njih nije postojala klasična zabrana za određenu stvar u određenom  periodu, kada bi nešto pogrešno napravila, već bi joj njen otac postavio pitanje iz enciklopedije i zabrana bi trajala sve dok ona ne pronađe odgovor na pitanje unutar te iste knjige. Kako sam već ranije iz hobija i znatiželje radila na nekim svojim idejama za aplikacije  jednostavno je kliknulo kako bi bilo zanimljivo spojiti edukaciju i aplikaciju roditeljske zaštite. Posložila sam sve zamisljene funkcionalnosti u potpuno klikabilnu verziju unutar par excel tablica i krenula istraživati koji bi bili moji sljedeći koraci na putu do realizacije“, pojasnila je Lea Perić te dodala kako je Xoink vani i odstupan je na Google Play i iOS app trgovini. Ima oko 500 preuzimanja i oko 130 aktivnih korisnika. Reakcije su odlične, roditelji shvaćaju važnost kontrole djetetovih uređaja i uz dodatnu vrijednost kroz edukaciju lako se odlučuju na instalaciju Xoinka.

Xoink je trenutno potpuno besplatan za prve korisnike. Xoink je upravo dobio i preporuku Ministarstva znanosti i obrazovanja za korištenje u školama.

Cilj je stvoriti vrhunski alat ne samo za pomoć roditeljima u smislu kontrole vremena koje dijete provodi pred ekranom, već prvenstveno kao pomoć djeci, roditeljima i učiteljima u učenju i svladavanju gradiva u školi. Xoink je tu kako bi pomogao roditeljima djece od 2-18 godina. Uz svoja 4 različita modula – Roditelj, Dječji kutak, Starije dijete, Mlađe dijete- lako je prilagodljiv svim generacijama

Roditelj- Roditelj, koristeći svoj uređaj, upravlja svim postavkama na djetetovom uređaju te ima uvid u lokaciju i statistički pregled djetetovih navika pri korištenju pametnog telefona.

Dječji kutak– Modul koji roditelj pokreće na svom uređaju kada ga daje na korištenje djetetu, a koje prikazuje samo odabrane aplikacije.

Starije dijete– Modul preporučen za djecu od 7 do 18 godina u kojem staratelj postavlja vremenska ograničenja te blokira pristup određenim aplikacijama i web stranicama. Xoink kontrolira rad uređaja u pozadini.

Mlađe dijete- Modul preporučen za djecu do 7 godine, posebno prilagođeno najmlađima, u kojem staratelj postavlja vremenska i druga ograničenja, no za razliku od onoga za stariju djecu, ovo sučelje djetetu prikazuje samo odabrane aplikacije.

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo