Ibuprofen se testira u liječenju infekcije koronavirusom - Ordinacija.hr

Novosti

Ibuprofen se testira u liječenju infekcije koronavirusom

Foto: Shutterstock

Grupa znanstvenika iz londonske Guy’s and St Thomas’ bolnice te King’s Collegea provode istraživanje o pozitivnim učincima ibuprofena na ljude oboljele od koronavirusa.

Budući da taj lijek djeluje protuupalno te kao analgetik, znanstvenici vjeruju kako bi korištenje ibuprofena pacijentima koji su oboljeli od Covida-19 mogao pomoći u liječenju poteškoća s disanjem.

Prilikom ispitivanja teze britanskih znanstvenika polovina pacijenata, uz ostale lijekove i njegu, primit će i tekuće kapsule ibuprofena u nadi da će tako izbjeći korištenje respiratora.

Naime, studije provedene na životinjama pokazale su da bi ibuprofen mogao pomoći pri liječenju akutnog respiratornog distres sindroma, odnosno jedne od komplikacija koja se pojavljuje kao simptom teškog oboljenja od novog koronavirusa. 

Na samom početku pandemije u javnosti je odjeknula teorija da bi ibuprofen mogao naštetiti pacijentima koji imaju blage simptome infekcije virusom Covid-19. Tu je tezu dodatno naglasio Olivier Véran, francuski ministar zdravstva, kada je rekao kako bi uzimanje nesteroidnih protuupalnih lijekova poput ibuprofena moglo pogoršati simptome bolesti te je pacijentima savjetovao da koriste paracetamol. Međutim, i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i Europska agencija za lijekove (EMA) potvrdile su da trenutno nema znanstvenih dokaza o utjecaju ibuprofena na pogoršanje simptoma infekcije virusom COVID-19. Izvješće britanske Komisije za lijekove za primjenu kod ljudi (eng. Commission on Human Medicines) pokazalo je pak kako je ibuprofen jednako siguran za korištenje pri liječenju simptoma koronavirusa kao i paracetamol. Oba lijeka, tvrdi se u izvješću, snižavaju tjelesnu temperaturu te pomažu pri liječenju simptoma koji su slični gripi.

Kako hepatitis C utječe na vaš organizam – mozak, kosu, usta, oči…

Izvori:  www.bbc.com, twitter.com/WHO

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo