Novosti

Ibuprofen snižava rizik za razvoj Parkinsonove bolesti

Redovita upotreba ibuprofena, poznatog protuupalnog lijeka, značajno snižava rizik za razvoj Parkinsonove bolesti. Objavili su to znanstvenici Sveučilišta Harvard.

Osobe koje su uzimale tri ili više tableta tjedno pokazale su 40 posto sniženi rizik od pacijenata koji nisu upotrebljavali ovaj lijek za ublažavanje bolova, otkriveno je istraživanjem.

kOtkriće je važno za sve osobe kojima prijeti povećani rizik od Parkinsonove bolesti jer ona, u većini slučajeva, uzrokuje neki oblik invalidnosti”, izjavio je dr. Xiang Gao s Harvarda

Parkinsonova bolest nastupa kada moždane stanice koje proizvode dopamin počnu odumirati. Razlog za to još uvijek nije poznat. Dopamin je kemikalija koja prenosi poruke između živčanih stanica i mišića. Te poruke nam omogućavaju da izvodimo čitav niz koordiniranih pokreta.. Kada odumre otprilike 80 posto stanica koje proizvode dopamin, u osobe se počinju javljati prvi simptomi Parkinsonove bolesti.

U istraživanju je sudjelovalo 136.474 osobe koje na početku istraživanja nisu imale Parkinsonovu bolest. Ona se, kroz šest godina, razvila kod 293 osobe. Pacijenti koji su za vrijeme istraživanja uzimali veće količine ibuprofena imali su manju vjerojatnost za razvoj Parkinsonove bolesti od pacijenata koji su uzimali manju količinu protuupalnog lijeka.

 
K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo