Novosti

Imate li problem kod određivanja dioptrije?

Nove Rose K XL semiskleralne kontaktne leće za nepravilne rožnice bile su tema praktičnog tečaja predavanja koji se nedavno održao u zagrebačkom Hypo centru u suradnji s kontaktološkom sekcijom Hrvatskog oftalmološkog društva.

Glavni predavač i izumitelj popularnih Rose K leća, novozelanđanin Paul Rose, priznati je i nagrađivani predavač na međunarodnim skupovima vezanim uz teme kontaktnih leća i nepravilnih rožnica koji će ove jeseni predavati stručnjacima za kontaktne leće u 14 zemalja diljem svijeta. Leće velikih promjera su u posljednje vrijeme zanemarene, ali novim, Rose K XL lećama, ponovo su u središtu pozornosti

Ove velike kontaktne leće poznate su kao semiskleralne leće jer se uglavnom oslanjaju na bijeli dio oka koji se naziva bjeloočinica ili sklera, a manje na prozirni dio oka – rožnicu. Zbog svoje veličine i potrebe za dodatnom edukacijom o njihovom postavljanju, ne primjenjuju se za ispravljanje dioptrije na zdravim rožnicama, ali su zato jako korisne u vraćanju vida kod oboljelih od keratokonusa, te težih oblika suhog oka i bolesnika s transplatiranim rožnicama. Naime, aplikacija kontaktnih leća za nepravilne rožnice zahtjeva drugačiji pristup u odnosu na zdrave. Korištenje standardnih kontaktnih leća kod zahtjevnih rožnica često kao posljedicu ima smanjenu udobnost, kraće vrijeme nošenja, dok su na duži rok moguća i trajna oštećenja rožnice.

Rose K XL vrhunske leće proizvode se i u Hrvatskoj, u Opto Centru u Zagrebu. Njihov laboratorij jedini je u regiji ovlašten za proizvodnju Rose K leća, zbog čega oni kojima su ove leće potrebne do njih mogu jednostavno doći u svim boljim ordinacijama za kontaktne leće u Hrvatskoj.

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo