Novosti

In memoriam Ana Rukavina Erceg

Ane Rukavine se sjećamo kao hrabre i borbene novinarke Vjesnika. Preminula je prerano, u 29-oj godini života. Sredinom 2005. saznala je kako boluje od leukemije.

Iako dijagnoza nije bila obećavajuća, optimizam i želja za životom ju nisu napuštali. Stanje joj se na kratko poboljšalo i činilo se kako je dobila bitku s opakom bolešću. Na žalost, bolest se ponovo vratila. Ana Rukavina Erceg preminula je 26. studenoga 2006. godine.

“Želim život” – napisala je Ana Rukavina u svom e-mailu prije tri godine koji je kružio i dirnuo čitavu hrvatsku javnost. Nakon njene smrti, tom su se mišlju vodili mnogi dobri ljudi i osnovali Zakladu Ana Rukavina. Njen je cilj prikupiti što veći broj matičnih stanica kako bi se spasilo što više života. Osnivači Zaklade su Anina obitelj, Vjesnik i Hrvatska udruga leukemije i limfoma.

U posljednje se tri godine u Zakladu javilo oko 32 000 potencijalnih darivatelja koštane srži.

“Molim sve građane koji imaju u sebi humanitarni duh da nazovu broj 060 9005 i doniraju 5 kuna (bez pdv-a) za Zakladu Ana Rukavina. Telefon će biti otvoren od 1. prosinca ove godine i svaka pomoć je dobro došla. Prikupljenim ćemo novcem moći obraditi više uzoraka. Donedavno smo koštanu srž dobivali iz inozemstva, ali to se dugo čekalo, i do 6 mjeseci. Uglavnom su donori bili iz Austrije i Njemačke, ali i iz drugih zemalja. Sada smo i mi pomogli njima za spas dva dragocjena života, a bit će ih još više. Sve novce koje smo do sada dobili uložili smo u opremu, uređenje prostora i tipizaciju. Pozivam građane na sudjelovanje u humanitarnim akcijama, a među ostalim želim najaviti predblagdanski koncert koji će se održati 15. prosinca ove godine u 20 sati na Trgu bana Josipa Jelačića”, rekla je Marija Rukavina, upraviteljica Zaklade i majka Ane Rukavine Erceg.

Dragi čitatelji, pozivamo vas da se danas, 26. studenoga, prisjetite Ane, njezine posljednje želje i misije. Pogledajte dokumentarni film “Želim život” koji će biti prikazan na 1. programu HRT-a u 15 sati i 25 minuta.

I. Grbavac

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo