Novosti

Ispovijest: kako sam se 10 godina borila s poremećajima u prehrani

Foto: Shutterstcok

Unatoč brojnim pokušajima da problem riješi samostalno, koristeći snagu volje, shvatila je da treba pomoć… Pročitajte toplu, osobnu ispovijest Renate Đurić o razdoblju života kada je patila od poremećaja u prehrani…

Kao i mnoge ružne stvari, sve je započelo u najboljoj namjeri: da se osjećam bolje, lakše i zadovoljnije u vlastitom tijelu.

Prihvaćanje fizičkih promjena tijekom puberteta nije najjednostavnija stvar na svijetu. Osobito ako te nitko ne poduči kako se to radi. Kako se prihvaća i voli sebe? I je li moguće da sam u školi učila o geometriji, Kleopatri i organskim spojevima, a nitko ni riječ nije rekao o tome kako se nositi s vlastitim emocijama, potrebama i frustracijama? Moguće je. 

Izgledati “malo bolje”

Možda fizičke promjene i ne bi bile toliko problematične da društveni standardi ljepote ne favoriziraju isključivo jedan tip tijela: skladno i vitko tijelo bez mane.

Pomiješajte taj zahtjev s prosječno izgledajućim tijelom perfekcionistički nastrojene vlasnice i dobivate solidnu podlogu za razvoj nezdravog odnosa prema – hrani, tijelu i sebi samoj. 

“Poremećaj hranjenja” je prilično neprivlačan termin pa nije neobično da sam svoj “poremećaj” odlučila zaviti u veo tajne. Imati “problem” nije bilo nešto što bi se uklopilo u adolescentsku sliku koju sam tada pokušava izgraditi, tako da se na van sve činilo više-manje u redu: uspješno rješavam školske obveze, imam prijatelje, izlazim, putujem – imam sve što mi treba. 

Početna želja bila je “biti samo malo mršavija”. Par kila lakša. Zar je to tako teško ostvariti? Nije, ne. I zaista, u početku je bezgrešno pridržavanje rasporeda – što, kada i koliko jedem – predstavljalo izvor užitka i osjećaj postignuća. No, kako striktna pravila na duge staze donose unutarnji nemir, tako su se i obični životni izazovi počeli činiti prevelikima. Stres uoči ispita, svađa s bliskom osobom ili obično neraspoloženje postali su neizdrživi. Prva taktika za izbjegavanje neugodnih osjećaja bilo je gladovanje. Jedan dan, dva dana, tri dana bez hrane. Dokle god fokus držim na izbjegavanju hrane, ništa od vanjskih događaja ne može me uznemiriti. Odlična metoda za zamrzavanje stvarnih emocija i potreba. Sjedi, pet.

…nastavak priče potražite u novom broju magazina Ordinacija.hr koji izlazi uz Večernji list u subotu, 24. rujna.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo