Novosti

Istraživanje – gotovo polovina mladih misli da ih HIV ne može pogoditi

Emotikoni imaju važnu ulogu u razgovorima mladih o seksu – 84% mladih u dobi od 18 do 25 godina kaže da se jednostavnije izražavaju o seksu putem emotikona.

Više od trećine mladih tvrdi da ne brinu o sigurnom seksu, a gotovo pola njih misli da HIV nikada neće pogoditi njih osobno ili njihove prijatelje.

Pokazalo je to istraživanje Durexa koji je pokrenuo globalnu kampanju kojom poziva na stvaranje prvog službenog, međunarodnog emotikona koji će simoblizirati siguran seks, uoči 1. prosinca kada se obilježava Svjetski dan borbe protiv AIDS-a.

Takav bi emotikon omogućio mladima da prevladaju neugodnosti u raspravama o sigurnom seksu, potaknuo razgovor i povećao svijest o važnosti korištenja kondoma u zaštiti od spolno prenosivih bolesti, uključujući HIV i AIDS, ističe Durex.

Mark McCormack, viši predavač sociologije i jedan od direktora Centra za spol, rod i seksualnost na britanskom Sveučilištu Durham rekao je:

“Velik broj mladih ljudi stekao je svoje seksualno znanje kroz vlastite seksualne aktivnosti i pretraživanje interneta. Uglavnom se osjećaju sposobnima raspravljati o sigurnom seksu u svojim romantičnim odnosima, no s novim ili potencijalnim partnerima prisutna je veća neizvjesnost. Njih 80% podržalo je ideju emotikona kako bi se rasprava o sigurnom seksu učinila lakšom i zabavnijom.”    

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo