Novosti

Istraživanje pokazalo: U Zagrebu se najviše troši marihuana

Stopa potrošnje droga u Zagrebu relativno je niska u usporedbi s većinom zapadnoeuropskih gradova, znatno se manje troši kokaina, amfetamina i metamfetamina, pokazala je analiza komunalnih otpadnih voda 19 europskih gradova. Potrošnja marihuane slična je onoj u Milanu, javlja Radio Sljeme.

Ukupna dnevna potrošnja kokaina u Europi procijenjena je na 356 kilograma. Iako je stopa potrošnje amfetamina u Zagrebu višestruko porasla u odnosu na 2009. još je uvijek izrazito niska u odnosu na gradove koje karakterizira visoka potrošnja te stimulativne droge, primjerice u Amsterdamu, gdje se troši 25 puta više amfetamina nego u Zagrebu. Potrošnja metamfetamina neravnomjerno je raspoređena, a prednjače gradovi sjeverne Europe – Oslo i Helsinki te finski grad Turku, prošlogodišnja europska prijestolnica kulture. Potrošnja metamfetamina u tim gradovima je tridesetak puta viša nego u većini ostalih gradova, uključujući i Zagreb.

Ovo je istraživanje provelo nekoliko europskih instituta, a sudjelovao je i naš Institut Ruđera Boškovića. Iz “Ruđera” napominju da konvencionalne metode koje su do sada upotrebljavane kao podloga za donošenje nacionalne politike o prevenciji droga uključuju podatke o zapljenama, broju liječenih ovisnika te nacionalne upitnike o navikama u potrošnji droga. Za razliku od podataka dobivenih anketama, koji podliježu subjektivnosti ispitanika, mjerenja u otpadnim vodama predstavljaju objektivna, izravno usporediva kemijska mjerenja. Stoga bi pokretanje redovitog praćenja koncentracija droga u otpadnim vodama na nacionalnoj i europskoj razini imalo izuzetnu važnost za pravodobno uočavanje eventualnih promjena u trendovima zloporabe droga u realnom vremenu, zaključuju u Institutu Ruđer Bošković.

 

Izvor: Radio Sljeme

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo