Novosti

Istraživanje: Roditelji, koliko ste zadovoljni prehranom u vrtićima i školama?

Za naše prehrambene navike odgovorni su kućni odgoj te predškolsko i osnovnoškolsko obrazovanje, na što možemo utjecati.

Današnje stanje je takvo da se često ravnatelji pod pritiskom dječjih želja i mogućnosti, odlučuju na prehranu koja nije uvijek u skladu sa preporukama i smjernicama. Trenutno se u većini osnovnih škola na ponudi nalazi hrana bogata jednostavnim šećerima i nezdravim mastima. I dok se djecu uči o zdravoj prehrani i zahtijevamo od njih da za dobru ocjenu znaju koju hranu treba jesti, a koju izbjegavati, u praksi na školskom tanjuru često vidimo sasvim drugačiju priču.

Upravo zato, provodimo istraživanje tržišta s ciljem prepoznavanja zadovoljstva roditelja trenutnom prehranom u vrtićima i osnovnim školama – jer mišljenje roditeljima nam je bitno! Rezultati ankete će se koristiti isključivo u znanstvene svrhe, te kao smjernica za poboljšanje prehrambenog stanja u vrtićima u osnovnim školama putem sustava Healthy Meal Standard.

Healthy Meal Standard (HMS) je međunarodni Sustav Upravljanja Kvalitetom Prehrane, norma koju prati certifikat po ispunjenju potrebnih uvjeta. U Hrvatskoj su potporu Healthy Meal Standardu dale institucije poput Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta, NZJZ Dr. Andrija Štampar, Hrvatskog Olimpijskog Odbora, Hrvatske Gospodarske Komore i mnogih drugih. Healthy Meal Standard educira djelatnike škole i vrtića, prilagođava obroke i jelovnike, sugerira aktivna poboljšanja i podiže kvalitetu prehrane. Sve to s ciljem da djeca, koja to najviše zaslužuju, jedu bolje i kvalitetnije i stvaraju bolje prehrambene navike.

Cilj je da u vrtićima i školama djeca imaju prehranu kakvu mališani i zaslužuju: ukusnu, nutritivno vrijednu i sigurnu!

Svrha ovog upitnika je prikupljanje glasova roditelja djece koja trebaju krenuti ili već idu u vrtiće i osnovne škole, te korištenje ovog istraživanja za zdraviju i kvalitetniju prehranu u javnim ustanovama za vaše dijete. UPITNIK se nalazi ovdje.

Svojim upisom ovdje, dajete podršku za korijenite promjene u prehrani vrtića i osnovnih škola nabolje!

Više o Healthy Meal Standardu možete pročitati ovdje.

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo