Iz glava tuševa vrebaju opasne bakterije - Ordinacija.hr

Novosti

Iz glava tuševa vrebaju opasne bakterije

Ako se svakodnevno “bacate” pod tuš u nadi da ćete sa sebe sprati bakterije nakupljene tokom dana, vijest koja slijedi neće vas obradovati. Naime, novoobjavljena je studija potvrdila da kroz rupice tuša, zajedno s vodom izlaze i bakterije koje se slijevaju ravno niz lice.

Bez obzira na uznemirujuću vijest, istraživači umiruju sve zdrave osobe.

“Razloga za zabrinutost nemaju osobe s normalnim imunološkim sustavom. S druge pak strane, razlog za brigu imaju osobe s cističnom fibrozom ili AIDS-om. Na udaru su i osobe koje prolaze terapiju zbog karcinoma ili one koje su nedavno imale transplantaciju nekog organa. U rizičnu skupinu spadaju i trudnice”, kazao je autor studije Norman Pace.

Ako glavu tuša usmjerite ravno prema licu i prije no što otvorite vodu, velike su šanse da će vas “obliti” velika količina bakterija, što nije dobra vijest.

Što možemo učiniti?

Plastične glave tuševa zamijenite metalnima. Ako glava tuša ima ugrađen filter koji je moguće zamijeniti – tim bolje. Njegovom ćete čestom izmjenom spriječiti gomilanje bakterija. Kad uključite tuš, iziđite iz kupaonice na minutu. Na taj ćete način spriječiti udisanje patogenih mikroorganizama.

K. Ramić

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo