Novosti

Izloženost olovu u trudnoći povisuje tlak

Tlak je obično malo povišen za vrijeme trudnoće jer srce mora raditi jače kako bi tijelo opskrbilo krvlju, s obzirom da se povećao volumen krvi. Međutim, produljeno stanje povišenog tlaka može biti opasno ako vodi preeklampsiji ili eklampsiji.

Preeklampsija je potencijalno opasno stanje koje karakterizira visoki krvni tlak i bjelančevine u mokraći. Ona se razvija na početku trudnoće, no opasni se simptomi (glavobolje, zamućeni vid ili osjetljivost na svjetlost ) pojavljuju kasnije, u drugoj polovici.

Američki su istraživači u svoju studiju uključili gotovo 300 trudnica od kojih je 25 posto imalo razinu olova višu od jednog mikrograma po decilitru u krvi pupkovine. Dok je ova razina ispod sigurnog praga koji preporučuju američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti, ove su žene imale prosječno viši sistolički tlak za 6,9 milimetra žive i viši dijastolički tlak za 4,4 milimetra žive.

Stručnjaci savjetuju smanjenje izloženosti trudnica olovu, ne samo za vrijeme drugog stanje, nego i prije začeća.

“S obzirom da je olovo uskladišteno u kostima godinama, čak i izloženost u djetinjstvu može utjecati na razinu olova u trudnoći”, tvrdi dr. Lynn Goldman, voditeljica istraživanja.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo