Novosti

Izostaje li vaša kći iz škole zbog menstrualnih bolova ili glavobolja? Evo kako joj pomoći

Tinejdžersko doba sa sobom donosi brojne izazove sazrijevanja u kojem se mladi često teško snalaze i osjećaju neshvaćenima. Riječ o razdoblju života u kojima djeca sve teže pronalaze zajednički jezik s roditeljima, pa razmirice, lupanje vratima i odgovori: ‘Ti mene uopće ne razumiješ’ su svakodnevica u mnogim obiteljima.

Središnji živčani sustav u pubertetu upravlja pojačanim lučenjem hormona koji pak potiču rast, psihološke promjene i spolno sazrijevanje.

Kod djevojaka, ovo razdoblje je period spolnog sazrijevanja tijekom kojeg se nerijetko pojavljuje dismenoreja ili bolna menstruacija. Prema suvremenim epidemiološkim istraživanjima, čak 50 do 90 posto žena reproduktivne dobi opisuje svoje menstruacije kao bolne, ističe dr. med. Mislav Herman, spec. ginekologije i opstetricije.

Većini žena poznat je osjećaj probadanja i grčeva u donjem dijelu trbuha koji se širi na leđa zbog kojeg radije ne bi ni ustali iz kreveta. Ako je uz to praćena drugim simptomima, bolna menstruacija doista vas može onemogućiti u redovnim dnevnim aktivnostima, bilo da je riječ o odlasku u školu ili na posao.

Kliničku sliku dismenoreje obilježavaju bolovi u donjem dijelu abdomena koji se tipično pojavljuju nekoliko sati prije nastupa menstrualnog krvarenja, a traju sljedećih jedan do tri dana. Najčešće ih prate mučnina, povraćanje, proljev, glavobolja, vrtoglavica i bolovi u predjelu leđa, objasnio je dr. Herman.

Nažalost, samo mali broj žena, traži pomoć liječnika zbog ovog problema. Prema jednom istraživanju, njih tek oko 15 posto.

Prema uzroku, dismenoreju dijelimo na primarnu i sekundarnu. Kod primarne dismenoreje, pojavljuje se mjesečna, grčevita bol u donjem dijelu trbuha za vrijeme menstruacije te nema prepoznatu patologiju ženskog spolnog sustava. Kod sekundarne dismenoreje, simptomi su isti kao i kod primarne, ali u slučaju sekundarne dismenoreje uzrok je neki od poremećaja ženskog spolnog sustava, primjerice endometrioza, adenomioza, zdjelična upalna bolest ili dobroćudni tumor (miom) maternice i pretežno se pojavljuje kod žena u četrdesetim i pedesetim godinama.

Uzrok dismenoreje leži u pretjeranoj produkciji kemijskih spojeva prostaglandina u sluznici maternice. Prostaglandini uzrokuju kontrakcije mišićja maternice, koji se pojavljuju s visokom frekvencijom (4 do 5 u 10 min) i povišenim bazalnim tonusom, a rezultiraju visokim unutarmaterničnim tlakom. Kada navedeni tlak prevlada arterijski tlak u krvnim žilama maternice, dolazi do poremećaja cirkulacije i posljedičnog nakupljanja produkata anaerobnog metabolizma koji podražajem živčanih okončina izazivaju bol. Isti metaboliti kada podražuju živčane okončine u probavnom sustavu izazivaju mučninu, povraćanje i proljev, objašnjava dr. Herman.

Kako si možemo pomoći?

Dismenoreja, bilo primarna ili sekundarna, danas se uspješno liječi na nekoliko načina. Primarno se koriste nesteroidni protuupalni antireumatici poput ibuprofena, indometacina, diklofenaka i drugih, pri čemu valja imati na umu da lijekovi poput Ibuprofena u granulama, koje se otapaju u vodi i konzumiraju kao napitak, djeluju brže.

Menstrualni bolovi mogu se također liječiti i peroralnim hormonskim kontraceptivima koji djeluju na učinkom smanjenje debljine stjenki maternice te sprečavanjem ovulacije smanjuju produkciju prostaglandina u maternici. Pri tom treba imati na umu da ovi lijekovi imaju kontraceptivni učinak te nisu namijenjeni ženama koje planiraju trudnoću.

Postoje i druge metode liječenja i sprečavanja bolnih menstruacija kao što su hormonski intrauterini ulošci poznatiji kao spirale, topli oblozi, modifikacija prehrane, vitamini, različiti biljni pripravci, fizička aktivnost i vježbanje, transkutana električna stimulacija živaca (TENS), kao i neke kirurške tehnike usmjerene na prekidanje ili uništavanje živčanih okončina maternice.

Ako se poremećaji nastave dulje vrijeme, nužno je posjetiti liječnika specijalista koji će napraviti ginekološki i ultrazvučni pregled i utvrditi postoji li anomalija u reproduktivnom sustavu koja izaziva te poremećaje i propisati adekvatnu terapiju.

Sadržaj omogućio Mylan

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo