Javna Banka krvi iz pupkovine dobila je svoju internetsku verziju - Ordinacija.hr

Novosti

Javna Banka krvi iz pupkovine dobila je svoju internetsku verziju

Foto: Shutterstock

Želja nam je informacije o mogućnostima darivanja vrijednih matičnih stanica koje mogu nekome spasiti život, učiniti što dostupnijima budućim mladim majkama. – istaknula je gospođa Marija Rukavina, upraviteljica Zaklade Ana Rukavina.

Buduće majke od 27. listopada 2015. zahvaljujući Zakladi Ane Rukavine imaju priliku pronaći sve informacije o darivanju vrijednih matičnih stanica iz pupkovine na jednom mjestu, internetskoj stranici javne Banke krvi iz pupkovine Ana Rukavina. Prva je to stranica takve vrste u Hrvatskoj, a na njenu izradu Zaklada je bila motivirana željom da u javnosti osvijesti ulogu Banke krvi iz pupkovine u liječenju osoba oboljelih od hematoloških bolesti, s nadom da će se stopa ozdravljenja time povećati.

Svakog dana u nekom dijelu svijeta nekome je potrebna transplantacija krvotvornih matičnih stanica. Odlukom da ih darujete u javnu Banku krvi iz pupkovine Ana Rukavina omogućujete im ono najvažnije – priliku za život“ – izjavila je dr.sc. Sanja Mazić iz javne Banke krvi iz pupkovine Ana Rukavina, koja je i sama prilikom poroda darovala matične stanice krvi iz pupkovine s nadom da će nekome pružiti nadu za ozdravljenje.

2007. godine osnovana je prva javna Banka krvi iz pupkovine Ana Rukavina pri Kliničkom bolničkom centru Zagreb. Time je razina svijesti o važnosti darivanja matičnih stanica krvi iz pupkovine dokazano povećana – u Svjetski registar (Bone Marow Donors Worldwide) uspješno je pohranjeno 2.897 doza krvi iz pupkovine. Pokretanje internetske stranice javne Banke krvi iz pupkovine slijedeći je korak prema osviještavanju javnosti i pomaganju oboljelima. Svi građani zainteresirani za donaciju mogu se obratiti na kontakte stručnog osoblja javne Banke.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo