Novosti

Je li doista toliko loše često prati kosu?

Često je mišljenje da kosu ne bismo trebali prati prečesto. Nije malo onih koji misle da što više peremo kosu, ona se prije zaprlja i brže postane masna.

No, je li doista toliko loše često prati kosu?

Kosa se treba prati onoliko često koliko je potrebno kako bi se održalo čisto tjeme.

Ostaci sebuma, mrtvih stanica, onečišćenja, znoja ili prašine se mogu nakupiti u folikulu dlake.

Folikul dlake je u konačnici pora, te se može začepiti, stvarajući različite probleme, poput nakupljanja masti, upale, peruti, razmnožavanja gljivica ili bakterija.

Ako održavamo ekosustav kose čistim, imat ćemo puno veće šanse za zdravu i blistavu kosu.

Ako imate jako masnu kosu, jednostavno će vam biti potrebno češće pranje. Posebno ako je u pitanju kosa koja se masti već nakon jednog dana ili ako imate seborejični dermatitis. U tom slučaju ne ustručavajte se prati kosu svaki dan ako je potrebno, to je bitno za zdravlje vašeg vlasišta. U suprotnom, ekosustav vlasišta bit će narušen i može doći do slabljenja folukule vlasi i u konačnici i do pojačanog ispadanja kose. Također može doći do svrbeža ili stvaranja peruti.

S druge strane, suha kosa moći će imati duže periode među pranjima. Sve je u konačnici stvar potreba kose.

Potrebno je odabrati šampon prema potrebama vlasišta (suho, masno, osjetljivo, perut…). Ako imate masno tjeme, a suhe vrhove – do čega može doći kod češćeg pranja jer sufrakanti u šamponu mogu isprati lipide sa dužine kose – fokusirajte se na pranje samog tjemena, ne na dužinu kose. Također možete zaštititi dužinu kose prije pranja uljem za kosu. Uvijek je važno imati i dobar regenerator kako bi se kosa izgledala sjajno i blistavo. Danas postoji veliki izbor regeneratora, a postoje i oni koji ne maste i ne otežavaju kosu, pa su stoga odlični čak i za one koji pate od masne kose.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo