Novosti

Je li vam važno koliko godina ima vaš liječnik? Evo što istraživanje kaže!

Foto: shutterstock

Kada idete u posjet liječniku, razmišljate li o tome koliko godina ima?

Stariji liječnici unose godine kliničkog iskustva u svoj posao, no proces starenja sigurno uzima svoj danak, a to vrijedi i za liječnike.

Ovo je bila i glavna tema nove studije čiji je zaključak da osobe koje se liječe u bolnici, imali veći rizik od umiranja kada su stariji liječnici nadgledali njihovu skrb.

Znanstvenici su analizirali podatke od oko 736.000 pacijenata u zdravstvenom ​sustavu, ​starijih od 65 godina koji su u bolnicu primljeni od 2011 – 2014. godine. O njihovom zdravlju je vodilo brigu 18.854 liječnika, čija je prosječna starosna dob bila 41 godine.

Stopa smrtnosti je bila viša kod pacijenata za koje su se brinuli liječnici stariji od 60 godina – porasla je sa 10.8 posto na 12.1 posto.

No, kada se pratilo samo liječnike koji imaju puno pacijenata, nije se pokazao rast rizika ako se o njemu brinuo stariji liječnik. U intervjuu za CBS News, autor stidije, dr. Yusuke Tsugawa je izjavio kako starost liječnika možda i nije presudan faktor: “Veća je vjerojatnost da ono što promatramo ustvari ovisi o razlikama u edukaciji liječnika”. Mlađa je generacija liječnika obučena uz pomoć najmodernije tehnologije pa su možda samo više informirani.

5 savjeta kako stvoriti odličan odnos s liječnikom

A. A. 
Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo