Novosti

Jedinstvena izložba fotografija “Sve za nju” by Hoyka

Članovi Udruge “Sve za nju” predstavili su program humanitarno edukativnog projekta “Sve za nju“, kojim će tradicionalno već treću godinu zaredom obilježiti mjesec borbe protiv raka dojke.

Organizatori i partneri projekta tom su prigodom uputili pozivnicu građanima u obliku jedinstvene izložbe fotografija Damira Hoyke, koja će se održati u prostorima Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU), od 14. do 17. listopada.

Radi se o dvadeset i jednom portretu članica Udruge žena liječenih i oboljelih od raka “Sve za nju“, koje će, u sklopu izložbe, pratiti i edukativne poruke o prevenciji i svemu što je potrebno znati o raku.

“Postavljanje izložbe fotografija pod nazivom Dvadesetijedna „Sve za nju“ by Hoyka za mene je bila iznimna čast, ali istovremeno i velika odgovornost, budući da ovaj puta moj rad ima životno važnu ulogu. Moja najveća nagrada bit će ako zaista jezikom umjetnosti okupimo velik broj posjetitelja i na nenametljiv način podsjetimo javnost koliko je važno brinuti se o svom zdravlju!“, s entuzijazmom je najavio početak izložbe umjetnik Damir Hoyka.

Centar otvorio vrata svim građanima

k  doc. dr. sc. Vesna Andrijević Matovac

Uz ovu jedinstvenu izložbu, u prostoru HDLU-a organizatori će predstaviti rad novotvorenog Centra za psihološku pomoć ženama oboljelim od raka putem plesne, art te radionice zdrave prehrane koje će voditi stručni suradnici Udruge i osobe iz javnog života. Također, program sadrži edukativne i informativne seminare od kojih će vjerojatno najviše znatiželje javnosti izazvati okrugli stol pod nazivom “Silikoni ili ne?“.

“Udruga “Sve za nju“, tijekom mjeseca listopada, otvara vrata Centra svim građanima. Zahvaljujući partnerima projekta u prostorima HDLU-a imamo priliku velikom broju ljudi predstaviti svoj rad kroz najnovije tehnike prevencije i učinkovite terapije”, naglasila je doc.dr.sc. Vesna Andrijević Matovac, predsjednica Udruge Sve za nju.

Novac od prodaje singl pjesme “Sve za nju” u dm-u namijenjen daljnjem radu Centra

Kao i proteklih godina, kampanja “Sve za nju!“ ima humanitarni karakter. Velikani hrvatske estrade Arsen Dedić, Masimo Savić, Neno Belan i Petar Grašo sa zadovoljstvom su darovali singl “Sve za nju“ Udruzi, a od 21. listopada moći će se ekskluzivno kupiti po promotivnoj cijeni u svim dm prodavaonicama. Sav prihod od prodaje namijenjen je za daljnji rad Centra, dok će kupci, ovoga puta u ulozi donatora, dobiti i edukativnu brošuru o prevenciji i liječenju raka dojke.

Čak 800 žena u Hrvatskoj oboli od raka dojke zbog “sjedilačkog“ načina života

kO potrebitosti ovakvih projekata u Hrvatskoj govori i činjenica da svake godine od raka dojke obolijeva oko 2500 žena, dok istovremeno godišnje umire gotovo 900 žena. Stručna suradnica Udruge, dr. med. spec. onkologije i radioterapije, Ilona Sušac poručuje:

“Obolijevanje od raka dojke možemo sami značajno smanjiti, reducirajući neke od najvećih i najčešćih rizičnih čimbenika kao što su pretjerana tjelesna težina, prehrambene navike, tjelesna neaktivnost, pretjerana konzumacija alkohola, hormonska nadomjesna terapija, stres, pušenje.“

Čak 25 posto slučajeva raka dojke uzrokovano je tjelesnom neaktivnošću, dok, s druge strane, redovita tjelovježba smanjuje rizik od raka dojke, budući da osigurava bolji imunitet te manju razinu estrogena u krvi, pa tako ne potiče rast i razmnožavanje “nenormalnih“ stanica u dojci.

 

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo