Novosti

Jedinstveno cjepivo protiv svih vrsta gripe iza ugla?

Ako bude ocijenjeno pozitivno kliničkim istraživanjima, cjepivo koje će se koristiti kao zaštita od svih vrsta gripe moglo bi se naći na tržištu kroz nekoliko godina, tvrde norveški znanstvenici.

Svake godine stručnjaci razvijaju cjepiva kako bi mogli spriječiti godišnji val gripe, na temelju prošlogodišnjeg virusa i onih koji se očekuju sljedeće. Za razliku od takvih cjepiva, norveški stručnjaci razvijaju jedno koje bi se moglo koristiti kao prevencija svih oblika gripe.

“Cjepiva protiv sezonske gripe sadrže čestice temeljene na virusi za koji se očekuje da će dominirati. No cjepivo koje mi razvijamo koristi samo čestice koje su zajedničke svim virusima gripe tipa A, kod ljudi i životinja”, objasnila je dr. Maja Sommerfelt, znanstvenica kuće Bionor Pharma koja radi na novom cjepivu.

Jedinstveno bi cjepivo pružilo osnovni imunitet na sve najčešće vrste virusa gripe, a stručnjaci tvrde kako bi ono trebalo imati “dugo sjećanje”, tako se osobe ne bi trebale cijepiti svake godine, nego samo jednom.

Dok “klasična” cjepiva blokiraju virus tako što započnu odgovor protutijela, novo bi cjepivo dopuštalo napad virusa na stanice, no imunitet bi zatim viruse vrlo brzo uništio i spriječio širenje.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo