Novosti

Jeste li spremni za kilogram meda odvojiti 5.000 eura?

Zbog ljekovitih svojstava med se često naziva “tekućim zlatom“, a jedan turski proizvođač ga prodaje po cijeni od 5.000 eura! Upoznajte “Vilin med” koji se konzumira kao lijek, a ne kao prehrambeni proizvod!

“Vilin med” koji je izvađen iz špilje na platou Saricayir, nadomak Artvina u Turskoj, prodaje se po cijeni od 15.000 turskih lira po kilogramu, odnosno 5.000 eura.

Od ukupnih 18 kilograma, koliko je i izvađeno iz špilje, do sada je prodano šest kilograma.

Proizvođač Gunay Gunduz je pojasnio da se “Vilin med” prodaje po visokoj cijeni zbog minerala koje sadrži i jer se zbog endemske raznolikosti rijetko nalazi u svijetu. Gunduz je rekao da se tri generacije ove porodice bave proizvodnjom meda, a da su kretanja pčela u jednoj špilji na platou prvi put ustanovili 2009. godine. “Istraživanjem pećine od 1.800 metara pretpostavili smo da bi u njoj moglo biti meda. U špilji, u koju smo se spustili užetom dugim 500 metara i uz pomoć profesionalnih planinara, pronašli smo 18 kilograma meda na stijenama. Med smo zatim poslali na analizu u laboratorij CETAM u Francuskoj, inače jednu od najprestižnijih institucija kada je riječ o analizi meda. Analiza je pokazala da je med na stijenama, nastao bez košnice, drugačiji zbog minerala koje sadrži i da je star sedam godina“, pojasnio je Gunduz.

Gunduz dodaje da je kilogram meda 2009. godine na burzi meda u Francuskoj prodan za 45.000 eura, a na burzi u Kini po cijeni od 28.000 eura, te da su kupci bile farmaceutske kompanije. Prodajna cijena ovog meda, koji se pretežno koristi u ljekovite svrhe, u Turskoj iznosi pet tisuća eura.

Gunay Gunduz je rekao da je dosad prodano šest kilograma spomenutog meda, dodajući: “Med koji prodajemo u staklenim ambalažama od 170 i 250 grama najviše kupuju osobe koje se bore sa kroničnim bolestima, kao što je rak. Ljudi se začude kada čuju cijenu meda. U prvom mahu izaziva reakcije jer košta koliko automobil, međutim shvate kada saznaju da se med konzumira kao terapija, a ne kao prehrambeni proizvod.”

Izvor: www.trtbosanski.com

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo