Još uvijek se možete cijepiti protiv gripe! - Ordinacija.hr

Novosti

Još uvijek se možete cijepiti protiv gripe!

Cijepljenje protiv sezonske gripe je počelo prije točno mjesec dana, dakle – 15. studenoga. Ako još uvijek niste primili preventivnu zaštitu od gripe, niste zakasnili!

Cijepljenje se preporučuje:

  • osobama starijim od 65 godina života
  • osobama oboljelim od kroničnih bolesti kod kojih gripa može izazvati ozbiljne komplikacije (kronični srčani, plućni, bubrežni bolesnici, dijabetičari, transplantirane osobe, osobe s patološkom pretilošću i ostali)
  • zaposlenima u zdravstvu i ostalim djelatnicima koji sudjeluju u njezi bolesnika

kZa navedene kategorije ljudi cjepivo je besplatno, odnosno na teret Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Sve ostale osobe koje ne pripadaju navedenim skupinama, a žele se preventivno cijepiti, same snose troškove cijepljenja (65 kn po dozi cjepiva).

Cijepljenje se provodi jednom dozom cjepiva, u mišić nadlaktice, osim kod prethodno necijepljene djece predškolskog uzrasta koja prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) trebaju primiti dvije doze cjepiva u razmaku od mjesec dana.

U sastavu cjepiva su sojevi virusa gripe za koje se na temelju globalnog praćenja kretanja gripe predviđa da će cirkulirati u nastupajućoj sezoni, a prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije i Europske agencije za lijekove (A/California/7/2009(H1N1)-like virus, A/Perth/16/2009 (H3N2)-like virus, B/Brisbane/60/2008-like virus).

Cijepljenje se provodi kod liječnika primarne zdravstvene zaštite, kao i u Zavodima za javno zdravstvo. U Zavodu za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”, Mirogojska 16, cijepljenje se provodi od ponedjeljka do petka od 8,30 do 15 sati.

 

Izvor: Zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo