Novosti

Julijana Matanović i Anka Dorić osvojile Kiklopa!

Dodjelom nagrada Kiklop završen je Pulski sajam knjiga. Nagrade za slikovnicu godine i knjigu godine za djecu i mlade osvojile su 4 autorice kojima od srca čestitamo.

Kiklopa za slikovnicu godine osvojile su književnica Sanja Pilić i ilustratorica Katarina Halužan za slikovnicu “Maša i gosti” u novoj Mozaikovoj biblioteci “Maša” dok su ovu nagradu za knjigu godine za djecu i mlade osvojile književnica i liječnica, Julijana Matanović i Anka Dorić za knjigu “One misle da smo male” koja je nagrađena treći puta ove godine.

k                      Sanja Pilić i Anka Dorić

Kako navodi Večernji list, osim Predraga Matvejevića koji je dobio Kiklopa za životno djelo, puno pažnje na dodjeli književnih nagrada sajma knjiga i autora u Puli izazvao je i Kiklop za knjigu eseja godine koji je otišao Andreji Zlatar, najizglednijoj koalicijskoj ministrici kulture nagrađenoj za knjigu “Rječni tijela: dodiri, otpor, žene”. Urednica godine je Irena Lukšić, kojoj to nije prvi Kiklop, dok je proznu knjigu godine napisao Ludwig Bauer, nagrađen za roman “Zavičaj, zaborav” koji je dobio i nagradu Meše Selimovića u Tuzli.

Pjesnička zbirka godine je “Pleši, Modesty, pleši” Darije Žilić, a debitantska knjiga godine “Anđeli će samo zaspati” Merite Arslani. Kiklop za publicistiku osvojila je knjiga pokojnog Nikole Batušića “Četiri godišnja doba, memoarski putopisi”. Znanstveni Kiklop godine osvojio je Viktor Žmegač.

Kiklopa za inozemnu knjigu osvojila Alice Munro sa knjigom “Služba, družba, prošnja, ljubav, brak”, za koju je za prijevog nagrađena i Maja Šoljan. Leksikografsko djelo godine zaslužio je također pokojni Tomislav Ladan osmim sveskom Osmojezičnog enciklopedijskog rječnika. Dodjela Kiklopa kojom je završio 17. pulski sajam knjiga i autora ove je godine organizirana u reprezentativnoj galeriji Sveta srca, tj. nekadašnoj crkvi Srca Isusova, a Kiklopi, koje kući nose pobjednicu, su bili rad kiparice Marine Orlić.

 

Izvor: Mozaik knjiga

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo