Novosti

Jutarnje vikend izležavanje godi mozgu

Ako se u ponedjeljak ujutro ne budite orni i čili, tijekom vikenda si vjerojatno niste priuštili dovoljno jutarnjeg izležavanja.

Znanstvenici su otkrili da dodatna doza sna predstavlja puno više od luksuza – ona osigurava neophodan poticaj mozgu uoči radnog tjedna.

kOsobe koje se u ponedjeljak ujutro vraćaju na posao osvježene, zahvaljujući vikend izležavanju su uspješnije od zaposlenika koji su, tijekom subote i nedjelje, proveli manje vremena u krevetu.

Tako su rezultati istraživanja pokazali kako je za povećanje energije, budnosti i pažnje potrebno samo jedno, ali pošteno jutarnje izležavanje.

Međutim, znanstvenici napominju kako osobama koje puno rade, kasno liježu, a rano se bude nije dovoljno čak ni 10 sati provedenih u krevetu za povratak u top formu. Stručnjaci su također protiv cjelonoćnih vikend zabava, jer one značajno smanjuju poslovnu učinkovitost tijekom nadolazećeg radnog tjedna.

“Sat ili dva dodatnog jutarnjeg spavanja, nakon
perioda neispavanosti, predstavljaju pravo rješenje za oporavak mozga i
organizma. Odgovarajući
oporavak je važan za suočavanje s učincima kronične neispavanosti koja pogađa cijeli organizam”, izjavio je voditelj istraživanja dr. David Dinges sa
Sveučilišta Pennsylvania.

Rezultati istraživanja su objavljeni u časopisu Sleep.

K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo