Kacige smanjuju rizik od ozljeda glave za 35 posto - Ordinacija.hr

Novosti

Kacige smanjuju rizik od ozljeda glave za 35 posto

Skijaši i snowboarderi – slušajte pažljivo: kacige smanjuju rizik od ozljeda glave za 35 posto. Osim toga, zaštita za glavu ne povećava rizik od ozljeda vrata, pokazali su rezultati novog istraživanja.

Naime, neki ljudi vjeruju kako kacige mogu povisiti rizik od ozljeda vrata (pogotovo kod djece) u slučaju pada na snježnim prostranstvima.

kKako bi demantirali ovo uvjerenje, kanadski su istraživači analizirali rezultate 12 studija provedenih u Aziji, Europi i Sjevernoj Americi. Njihov jednoglasan zaključak glasi: kacige imaju neprocjenjivu korist.

“Upotreba kaciga značajno štiti skijaše i snowboardere od ozljeda glave. To znači da štitnici za glavu smanjuju rizik od ozljeda za 35 posto”, izjavio je Brent Hagel iz Dječje bolnice Alberta.

Podaci brojnih zemalja potvrđuju kako su ozljede glave (zbog nenošenja kacige) odgovorne za 19 posto, a ozljede vrata za više od 4 posto svih ski i snowboard ozljeda. Tako je traumatska ozljeda mozga, među skijašima i ljubiteljima snowboarda, vodeći uzrok smrti i ozbiljnih oštećenja.

Istraživanje je objavljeno u Canadian Medical Association Journal.

K. Ramić

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo