Novosti

Kako osobe s invaliditetom što bolje uključiti u svakodnevni život?

Međunarodni dan osoba s invaliditetom svake godine podiže razinu svijesti o problemima s kojim se suočavaju osobe s vidljivim i nevidljivim invaliditetom.

Obilježavanje Međunarodnog dana osoba s invaliditetom započelo je još 1956. godine, a povod je bila najveća rudarska nesreća u povijesti koja se dogodila u Belgiji. No, 3. prosinac kao Međunarodni dan osoba s invaliditetom službeno je određen tek na Glavnoj skupštini Ujedinjenih naroda 1992. godine. Ta se skupština održala u čast Desetljeća osoba s invaliditetom koje je trajalo od 1983. do 1992. godine.

Svake godine se na 3. prosinac postavlja u centar tema na kojoj bi se trebalo raditi kako bi se osobe s invaliditetom što više i bolje uključile u svakodnevni život. Primjerice, prošle godine je postavljeno pitanje održivog razvoja osoba s invaliditetom, te korištenje tehnologije u tu svrhu, dok je 2013. je glavna tema bilo brisanje barijera i otvaranje vrata svakodnevnog života osobama s invaliditetom.

Ovogodišnja tema Međunarodnog dana osoba s invaliditetom

Ove godine, glavna tema glasi “Uključenje je važno: pristup i osnaživanje osoba sa svim sposobnostima”, odnosno podteme su: uređenje gradova budućnosti kako bi bili dostupni svima, poboljšanje podatake i statistike o invaliditetu te uključenje osoba s nevidljivim invaliditetom u društvo i njegov razvoj.

Uređenje gradova budućnosti važno je jer se smatra da će do 2050. godine čak 66 posto globalne populacije živjeti u gradovima, te se njihovo uređenje mora temeljiti na činjenici da su oni pristupačni svima. Poboljšanje podataka i statistika pomoći će u podizanju standarda života osoba s invaliditetom, a manjak statistike prepreka je u stvaranju planova i poboljšanju standarda.

Zadnja podtema ovogodišnjeg Međunarodnog dana osoba s invaliditetom već se pokušava, barem na poslovnoj razini, provesti u Hrvatskoj. U zadnjih je godinu dana, točnije od 1. siječnja 2015., u punoj primjeni Novi zakon o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom koji službeno stupio na snagu 1. siječnja 2014. On obvezuje ne samo javne, već i privatne poslodavce da su, ako imaju više od 20 zaposlenika, obvezni zaposliti i osobe s invaliditetom. Osim o broju zaposlenika, broj osoba s invaliditetom koje je poslodavac obvezan zaposliti ovisi i o djelatnosti koju obavlja, a ta dva parametra koriste se za izračunavanje točne kvote.

Vrlo je važno podignuti svijest o problemima osoba s invaliditetom, kako onih s vidljivim, tako i onih s nevidljivim invaliditetom. Nevidljivi uključuje i psihičke probleme, za koje se smatra da se pojavljuju kod svake četvrte osobe barem jednom tijekom njihova životna vijeka.

Danas se u mnogim hrvatskim gradovima raznim manifestacijama obilježava Međunarodni dan osoba s invaliditetom. Osim što se možete pridružiti tim događanjima, također se uključite u razvoj svoje zajednice te uljepšajte dan onima kojima je to potrebno! 

FOTO: Shutterstock

G. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo