Kako sam preživio srčani zastoj zahvaljujući defibrilatoru - Ordinacija.hr

Novosti

Kako sam preživio srčani zastoj zahvaljujući defibrilatoru

Mrak. Isključenje. Jednostavno sam se ugasio. Tako 29-godišnji Marko Perica opisuje srčani zastoj koji je preživio prije godinu i pol.

A preživio je, kaže, pukom srećom jer se našao ondje gdje je liječnička pomoć lako dostupna. Markovo srce prestalo je kucati kad je boravio u središtu Splita. Hitna je brzo stigla s defibrilatorom, što je u ovakvim slučajevima presudno.

“Dan je počeo uobičajeno: ustajanje, doručak… Potom sam se otišao istuširati – i više se ničega ne sjećam. Poslije sam doznao da sam pod tušem izgubio svijest i pao. Obitelj je bila sa mnom u stanu pa su mi odmah pružili prvu pomoć i nazvali hitnu – sretan splet okolnosti jer, kad vam srce stane, prva pomoć odnosno masaža srca iznimno je bitna, ali što prije potrebno je i oživljavanje defibrilatorom. Inače možete umrijeti u roku od nekoliko minuta”, govori Marko kojemu je danas defibrilator sinonim za život. 

“Prema statistikama, otprilike je dva posto šanse da se preživi ono što sam preživio. Svi događaji poklopili su se tako da su me na vrijeme uspjeli “stresti“ strujom i pokrenuti mi srce. Iako mi je srčani mišić jako oštećen, vratio sam se normalnom životu jer su mi ugradili kardioverter defibrilator (ICD), uređaj koji se aktivira u slučaju da dođe do opasne aritmije koja izaziva zastoj srca”, objašnjava Marko.

Što je sve Marko proživio od mučnog buđenja iz kome do povratka u “normalu”, pročitajte u Večernjakovu magazinu Zdravo srce koji na stotinu stranica otkriva sve o prevenciji i liječenju kardiovaskularnih bolesti koje su najčešći uzrok smrti u Hrvatskoj.

Donosimo i priču o sedmogodišnjem Martinu koji živi s pola srca te priču 61-godišnjeg Đure koji je novi život dobio transplantacijom srca.

Renomirani stručnjaci pišu o najnovijim metodama liječenja, zdravoj prehrani i tjelovježbi, a odgovaraju i na “škakljiva” pitanja poput onog što sa seksom nakon infarkta.

Magazin Zdravo srce posebno je izdanje Večernjakova magazina Moje zdravlje, a možete ga pronaći na kioscima 30. siječnja u paketu s Večernjim listom za 12 kuna. Nakon toga magazin Zdravo srce može se kupiti zasebno za 14 kuna.

Ordinacija.hr

Foto: Davor Višnjić/Pixsell, Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo