Kako se zaštititi od agresivnog tigrastog komarca? - Ordinacija.hr

Novosti

Kako se zaštititi od agresivnog tigrastog komarca?

Foto: Shutterstock

Komarci su poznati kao najdosadniji insekti, ali i prijenosnici niza zaraznih bolesti (malarija, žuta groznica, denga groznica, neke tipove virusnog encefalitisa…). Ima ih preko 3.000 vrsta!

Rasprostranjeni su u skoro svim područjima svijeta, najčešće u blizini vode jer im je za razmnožavanje neophodna bar mala količina stajaće vode. Uobičajeno su najaktivniji u sumrak ili u rano jutro te tijekom noći. Izuzetak je i u našim krajevima sve rasprostranjeniji agresivni Azijski tigrasti komarac koji bode tijekom cijelog dana. Osim što izaziva jače kožne reakcije, on je i prijenosnik opasne denga groznice. S javnozdravstvenog aspekta značajno je da samo ženka komarca bode i siše krv koja joj je potrebna za razvoj i polijeganje jajašaca. 

Bez stajaće vode nema razvoja ni opstanka komaraca. Zato je iznimno važno ne stvarati nova staništa, posebno ona nastala ljudskom aktivnošću kao npr. otvoreni spremnici za vodu i kontejneri za smeće, začepljeni slivnici i oluci, razni predmeti u kojima se nakuplja kišnica, balkonske posude s cvijećem, površine s nepokošenom travom…

U vrijeme kada su komarci najbrojniji i najaktivniji dobro je zaštititi prostorije u kojima se boravi stavljanjem zaštitnih mreža na vrata i prozore, nositi odjeću s dugim rukavima i nogavicama te otkrivene dijelove tijela namazati sredstvima koja odbijaju komarce (repelenti). Ako želite biti posve sigurno od ovih nastrljivaca, i zaštititi svoje najdraže i najmlađe preporučujemo repelente dr. Bezz.

Kreme su prirodnog porijekla, ugodnog mirisa, bez alkohola, nježne za kožu – a moćne protiv komaraca!

Više saznajte OVDJE. 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo