Novosti

Kako unaprijediti zdravstvenu tehnologiju

Foto: Shutterstock

Što se tiče informatizacije zdravstvenog sustava, Hrvatska je u samom europskom vrhu. Naime, po uporabi E-recepta je treća u Europi, iza Estonije i Danske, no iako podaci nikad nisu bili dostupniji i kvalitetniji, još uvijek je nedovoljna informatička interakcija pacijenta s liječnikom.

Kako unaprijediti i taj bitan segment na području zdravstvene tehnologije bit će tema rasprave i na I. regionalnoj konferenciji digitalne medicine “Budućnost je sada” koju 15. travnja u zagrebačkom Hypo centru organiziraju Večernji list, portal Ordinacija.hr i HIT konferencija.

Na konferenciji će biti riječ o inovativnim hrvatskim rješenjima iz područja medicine, poput Teddy the Guardiana i Bella Leafa. Plišani medvjedić koji s ugrađenim senzorima u šapi mjeri otkucaje srca, krvni tlak, zasićenost kisikom, tjelesnu temperaturu djece te šalje podatke na pametne telefone i modni dodatak od drveta u obliku lista koji u realnom vremenu prati kvalitetu sna, razinu stresa te menstrualni ciklus žene, prvi su korak u digitalnom slanju podataka liječniku.

O svim će se sličnim inovacijama raspravljati na Konferenciji koju su kao važnu točku u procesu digitalizacije prepoznale vodeće regionalne i globalne zdravstvene i IT kompanije te državne i gradske institucije i agencije. Jedan od partnera je i Medtonic, najveća svjetska tvrtka na području medicinske elektronike koja će prezentirati svoje projekte i
planove na području digitalizacije na globalnom planu. Konferenciju podržava i Agencija za investicije i konkurentnost (AIK).

Digitalizacija je jedan od najvažnijih pokretača inovacija, konkurentnosti i rasta industrije, a digitalna ekonomija omogućava velike stope rasta realnog sektora, posebice malog i srednjeg poduzetništva”,  poručio je Damir Novinić, ravnatelj Agencije za investicije i konkurentnost te napomenuo da je brzina implementacije i prihvaćanja digitalnih

tehnologija ključna za gospodarski rast. Stoga potpora razvoju digitalizacije, kako kaže, mora biti jedan od ključnih prioriteta ekonomske politike. A veliku ulogu u razvoju imaju i događanja poput I. regionalne konferencijie digitalne medicine koja će okupiti više od 400 lidera iz područja zdravstva, farmaceutike i IT sektora.

Dodatne informacije o Konferenciji mogu se pronaći i na Twitter stranici @HITkonferencija, na mailu prijave@vecernji.net te na broju 01/6300-574.
 

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo