Kalifornija zabranila solarij mlađima od 18! - Ordinacija.hr

Novosti

Kalifornija zabranila solarij mlađima od 18!

Kalifornija je postala prva američka savezna država koja je zabranila upotrebu solarija mlađima od 18 godina!

Ovakvu su odluku potaknula učestala upozorenja stručnjaka o povećanom riziku za rak kože koji se javlja kod korisnika solarija, a posebno tinejdžera. Zabrana stupa na snagu 1. siječnja sljedeće godine.

l              dr. Jelena Meštrović Štefekov

Što o upotrebi solarija misle hrvatski dermatolozi? Odgovor smo potražili kod dr. Jelene Meštrović Štefekov. Ona tvrdi kako odlazak u solarij – čak niti jednom godišnje – nije preporučljiv!

“Svako izlaganje UV zrakama bez obzira na njihov izvor – prirodni (sunce) ili umjetni (solarij) – izaziva određene, nepoželjne promjene u koži. U kojoj će se životnoj dobi i u kojem obliku one pojaviti, bitno ovisi o zbroju ekspozicija UV-u, tj. količini vremena provedenog na suncu (ili u solariju). S obzirom da živimo u mediteranskoj zemlji s puno sunčanih dana, da imamo običaj godišnje odmore provoditi na moru, mi smo kao nacija “previše na suncu”. Ako se uz to još dodatno izlažemo UV-u solarija, tada značajno povećavamo rizik nastanka prekanceroza, karcinoma kože, melanoma, a nije nevažno da naša koža već u 30-im godinama izgleda bitno starije. I jedna ekspozicija UV-u solarija je previše”, upozorava dr. Jelena Meštrović Štefekov.

 

K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo