Novosti

Kanabis djelotvoran kod multiple skleroze

Indijska konoplja može ublažiti mišićne spazme kod pacijenata oboljelih od multiple skleroze. Rezultati istraživanja objavljeni u časopisu BMC Neurology, otkrivaju kako je pet od šest pokusnih studija pokazalo smanjivanje spastičnosti i poboljšanje pokretljivosti.

kShaheen Lakhan i Marie Rowland iz Fonda za globalnu neurološku inicijativu iz Los Angelesa proučavale su aktivne materije ekstrakta indijske konoplje: delta9 tetrahidrokanabinol (THC) i kanabidiol (CBD).

“Otkrili smo dokaze kako kombinacija THC i CBD ekstrakta može osigurati terapeutsku korisnost za pacijente oboljele od multiple skleroze koji imaju problema sa spazmima”, potvrdile su znanstvenice.

Spastičnost podrazumijeva povećan tonus mišića ili pojačanu ukočenost donjih udova. Ona može biti povezana i s osjećajem bola. Simptomima se mogu pridružiti i bolni grčevi mišića. Spastičnost je čest simptom multiple skleroze. Brojne postojeće terapije za ove simptome su neučinkovite ili su povezane s nepodnošljivim nuspojavama.

“Terapeutski potencijal kanabisa kod multiple skleroze je veoma opsežan i kao takvom bi mu se trebala pružiti značajna pažnja”, zaključile su.

Više informacija potražite na www.biomedcentral.com

K. Ramić

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo