Novosti

Kisikom i omegama protiv raka

Prof. Brian Scott Peskin u svojoj knjizi The Hidden Story of Cancer (Skrivena priča o raku) kaže: rak i bolesti srca mogu se spriječiti uzimanjem prekusorskih omega 6 i omega 3 masnih kiselina (EMK) u omjeru od minimalno 1:1 do 2,5 : 1 uz određene vitamine i minerale.

Ova knjiga se u velikoj mjeri zasniva na istraživanjima dr. Otta Warburga koji je za provedeno istraživanje o respiratornim enzimima, vitaminima (koje danas nazivamo koenzimi) i minerala, koji su tijelu potrebni za iskorištavanje kisika u stanicama, 1931. godine dobio Nobelovu nagradu.

Dr. Wartburg smatra se najvažnijim kemičarem dvadesetog stoljeća, a najpoznatiji nam je po teoriji kiselosti i lužnatosti organizma, gdje je ova prva, lužnatost, preduvjet dobrog zdravlja.

Nedovoljan ulazak kisika u stanicu

Dr. Otto Wartburg otkrio je i jasno utvrdio da je primarni, najosnovniji uzrok raka nedovoljan ulazak kisika u stanicu (hipoksija). Eksperimentalno je utvrdio da već 35% -tna inhibicija respiracije kisika dovoljna za izazivanje transformacije staničnog rasta koja onda dovodi do raka. Jednostavno kazano, samo jedna trećina kisika manje u našim stanicama i dobivamo rak.

Nažalost, vježbanje ili šetnja po svježem zraku tu neće puno pomoći. Dr. Wartburg kaže da kisik jednostavno nije dovoljan jer do razvoja raka dolazi i u prisutnosti slobodnog plinovitog atmosferskog kisika.

Problem je u tome što taj kisik možda ne prodire u dovoljnoj količini u rastuće tjelesne stanice ili respiratorni apoenzimi rastućih tjelesnih stanica nisu u dovoljnoj mjeri zasićeni kisikom. Čovjek dnevno udahne 17 000 puta i sigurno je da pri tome udahnemo sasvim dovoljno kisika. Problem očito leži negdje drugdje.

Tijelo zahtijeva posebne masti koje pored ostalih važnih funkcija omogućuju da dovoljno kisika stigne do stanica kroz stanične membrane. Te esencijalne masne kiseline (EMK) moraju se svakodnevno unositi u organizam hranom ili određenim uljima jer ih naše tijelo ne može samo proizvesti. Postoje dva “matična” prekusorska oblika esencijalnih masnih kiselina koje našem tijelu omogućuju da iz njih proizvede sve što mu je potrebno, razne derivate EMK-a. To su prekusorska omega 3 ili alfa linolenska kiselina (ALA) i prekusorska omega 6 linolna kiselina (LA).

Magneti za kisik

Važno je znati da su ove prekusorske esencijalne masne kiseline magneti za kisik koji će zahvaljujući njima dospjeti do svake stanice našeg organizma.

Njih praktično nema u “razvikanom” maslinovom ulju koje obiluje omegom 9 koju tijelo ionako samo stvara u dovoljnoj količini, a višak ove oleinske kiseline zapravo narušava tanku ravnotežu između prekusorske omege 6 i omege 3.

Isto vrijedi i za kokosovo ulje, a ni suncokretovo pa ni konopljino ulje nemaju najbolji mogući omjer ovih masnih kiselina u odnosu od 1:2,5 u korist prekusorskih omega 6 kiselina. Pravilan omjer ovih “magneta” za kisik na staničnoj razini naći ćete samo u hladno prešanom ulju crnog kima i cameline sative tzv. boljeg ili divljeg lana koji ne oksidira poput običnog lana kojemu se to događa već nakon 7 dana od dana proizvodnje, čak nevezano za otvaranje bočice.

Čak i da je ulje običnog lana uskladišteno u staklenku pomoću dušika ili još bolje argona, morate je potrošiti 3 dana od otvaranja jer nakon toga ovo ulje ne da ne pomaže u borbi protiv raka nego je čak štetno. Nije rješenje ni u ribljem ulju u kapsulama jer sadrži velike količine derivata omege 3 a nama je po profesoru Peskinu potrebno da se većina prekusorskih omega 3 i 6 masnih kiselina nađe u neprerađenom – prekusorskom obliku u staničnim membranama i tkivima. Problem je što komercijalna prerada hrane i rafiniranje ulja uništavaju ove prekusorske oblike esencijalnih nam omega kiselina.

Hladno prešano ulje crnog kima i divljeg lana

Zato, kao zaključak, bez obzira koliko kisika udišete ili vježbate, ukoliko nemate odgovarajuće funkcionalne esencijalne masne kiseline u odgovarjućem navedenom obliku i omjeru, vaše stanice neće biti u stanju asimilirati dovoljno kisika i u tolikoj mjeri koliko ga je manje, toliko ste bliži raku. Zato je preporuka “vezati” kisik na staničnoj razini prekusorskim esencijalnim masnim kiselinama koje nalazimo u hladno prešanom ulju crnog kima i boljeg, divljeg lana (cameline sative).

Navedene proizvode možete potražiti kod našeg domaćeg proizvođača Matičnjak sativa d.o.o. čiji autor proizvoda Ivo Bačlija se bavi proučavanjem ljekovitog bilja pogotovo njihovog sjemena gotovo cijeli život.

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo