Novosti

Kliničko ispitivanje – priručnik za bolesnike i njihove obitelji

Koalicija udruga u zdravstvu (KUZ), zbog uočenog nedovoljnog poznavanja problematike kliničkih ispitivanja od strane građana, a što rezultira nepovjerenjem u sam proces, odlučila je uz pomoć stručnjaka izdati informativni priručnik Kliničko ispitivanje – priručnik za bolesnike i njihove obitelji namijenjen široj javnosti.

“Priručnik treba pridonijeti razvijanju svijesti o korisnosti takvih istraživanja ne samo za medicinu, već i za društvo u cjelini, a prije svega o mogućoj koristi za bolesnika, kako u postupku ispitivanja, tako i u primjeni u budućnosti. Osnovni cilj knjižice je pripomoći u stjecanju osnovnih znanja o ovom značajnom području te pobuditi interes za klinička ispitivanja”, izjavio je prof. dr. Dinko Vitezić, predsjednik Središnjeg etičkog povjerenstva.

U kliničkim ispitivanjima sudjeluje niz stručnjaka poput znanstvenika, liječnika, drugih zdravstvenih radnika, osoba u organizaciji ispitivanja, naručitelja ispitivanja, organizacije zadužene za sigurnost i etičnost ispitivanja i sl.

“Kao krovna organizacija smatramo da udruge mogu biti vrlo korisni partneri u kliničkim ispitivanjima jer mogu prenositi informacije dvosmjerno; o pacijentima i prema pacijentima koji bi potencijalno mogli sudjelovati u kliničkim ispitivanjima. Na takav aktivan pristup upućuje i PatientPartner projekt čiji su nositelji Dutch Genetic Alliance, European Forum for Good Clinical Pratice, European Genetic Alliances’ Network i Genetic Interest Group, a financira ga Europska komisija. KUZ se početkom godine uključio u ovaj projekt koji se bavi uključivanjem organizacija pacijenata u klinička ispitivanja kao potencijalnih partnera, a trebao bi rezultirati smjernicama i preporukama na koji način bi se organiziralo sudjelovanje”, ističe dr.sc. Mensura Dražić, dipl.ing.kem. i predsjednica KUZ-a.

Priručnik Kliničko ispitivanje – priručnik za bolesnike i njihove obitelji izdan je uz pomoć Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi, Agencije za lijekove i medicinske proizvode i Hrvatske udruge inovativnih proizvođača lijekova.

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo