Klinika za dječje bolesti ponovno postaje samostalna ustanova! - Ordinacija.hr

Novosti

Klinika za dječje bolesti ponovno postaje samostalna ustanova!

Upravno vijeće KBC-a Sestara milosrdnica donijelo je odluku o izdvajanju Klinike za dječje bolesti Zagreb u Klaićevoj iz sastava KBC-a, čime bi ona trebala ponovno postati samostalna ustanova, nakon što je Ustavni sud proglasio neustavnim spajanje zagrebačkih bolnica koje je 2010. proveo bivši ministar zdravstva Darko Milinović.

Prema prijedlogu koji će biti upućen Vladi, dječja klinika iz Klaićeve trebala bi se, nakon što se o tome obave razgovori i s Gradom Zagreb, spojiti u jednu nacionalnu dječju bolnicu sa još tri ustanove koje se bave liječenjem i rehabilitacijom djece, a u vlasništvu su Grada Zagreba.

kRiječ je o Dječjoj bolnici Srebrnjak, Psihijatrijskoj bolnici za djecu i mladež u Kukuljevićevoj te Specijalnoj bolnici za zaštitu djece s neurorazvojnim i motoričkim smetnjama Goljak.

Takva objedinjena dječja bolnica trebala bi postati i nacionalni centar za pedijatrijsku hematologiju i onkologiju o čemu je jučer na svojoj prvoj sjednici raspravljalo i istoimeno Povjerenstvo koje je osnovao ministar zdravlja Rajko Ostojić.

Zadaća Povjerenstva, u kojemu je sedam od ukupno 14 stručnjaka koji se u Hrvatskoj bave tim područjem medicine, jest izraditi kliničke smjernice i jedinstvene protokole liječenja za djecu s hematološkim i onkološkim bolestima.

Povjerenstvo smatra da je liječenje te djece u Hrvatskoj visoko kvalitetno i na razini svjetskih klinika, ali da je nužno poboljšati stručnu i znanstvenu organizaciju rada te nadzor u provođenju zdravstvene zaštite kod te skupine bolesnika.

Odlučeno je i da se pri Hrvatskom liječničkom zboru osnuje Stručno društvo za pedijatrijsku hematologiju i onkologiju koje će dalje usmjeravati rad stručnjaka i klinika.

 

Izvor: Ministarstvo zdravlja

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo