Kofein jače pogađa dječake - Ordinacija.hr

Novosti

Kofein jače pogađa dječake

Općenito gledajući, kofein jače pogađa dječake nego djevojčice, tvrde istraživači Sveučilišta Buffalo. Ovi su neurobiolozi prvi put pokazalo razlike između spolova u fiziološkom odgovoru na kofein.

Oni su u svoju studiju uključili 26 dječaka i mladića te isti broj djevojaka starih između 12 i 17 godina. Nisu smjeli piti kofeinske napitke 24 sata prije istraživanja, a to su dokazali davanjem uzorka sline. Nakon što im je izmjeren bazni krvni tlak i broj otkucaja srca, ispitanici su popili između 50, 100 i 200 miligrama kofeina ili napitak s placebom. Ovo je ponovljeno četiri puta.

Na kraju, dijastolički tlak se povećao, a tlak se smanjio kako je rastao postotak konzumiranog kofeina kod dječaka, ali ne i kod djevojčica i djevojaka. Također, tlak je više porastao kod mladića koji redovito konzumiraju kofein.

“Smatrali smo kako će redoviti konzumenti razviti nekakvu vrstu tolerancije na učinke kofeina i da će imati smanjene reakcije”, iznenađeni su bili istraživači.

Nadaju se kako će ova im saznanja pomoći ustanoviti zašto se muškarci i žene razlikuju u podložnosti zlouporabi droge i u odgovoru na liječenje.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo